Digidexo.com

Hvor mange typer av Strokes er det?

Hvor mange typer av Strokes er det?


Hjerneslag er den tredje største dødsårsaken i USA, ifølge American Stroke Association, og nummer én årsak til uførhet. Med statistikk som disse, er kunnskap om hjerneslag, dets typer og dens årsaker nøkkelen i å lære hvordan å bekjempe den. Det finnes to hovedtyper av hjerneslag: iskemisk og hemoragisk. Hver er forskjellig og har sine egne årsaker, men begge kan være ødeleggende for hjernevev.

Hjerneinfarkt

Iskemi betyr at en kroppsdel ​​er fratatt blod. I en iskemisk slag, blir blodmangel i hjernen forårsaket av en blokkering i en blodåre. Hjernen trenger oksygen for å fungere, og den eneste måten at oksygen kan komme til hjernevev er fra blodtilførselen. Hvis dette blodtilførselen blir blokkert av en blodpropp eller ved en innsnevring av et blodkar, og deretter vevet på den andre siden begynner å dø. Hjernevev som dør kan ikke regenerere seg selv. Resultatet er tap av hukommelse og funksjon sett i slagpasienter.

Årsaker til hjerneinfarkt

Mange sykdommer kan føre til hjerneinfarkt. Aterosklerose er den innsnevring av arteriene forårsaket av oppbygging av kolesterol på veggene i karene. Dette kan blokkere av blodtilførselen til vevet utover innsnevring hvor den forekommer. Blodpropper kan også dannes på disse plakkene og blokkere karet på samme måte. En blodpropp som dannes i hjertet fra uregelmessig hjerterytme som kalles atrieflimmer kan også gå til hjernen og forårsake et slag.

Hemoragisk Stroke

Hemoragisk slag oppstår når en blodåre begynner å blø inne i hjernen hulrom. Det finnes to typer hemoragisk hjerneslag: intra og subaraknoid. Intracerebrale hemoragisk hjerneslag inntreffer inni de dype strukturene i hjernen. En subarachnoid hemoragisk slag oppstår på periferien av hjernen. Det overskytende blod fra enten slag øker trykket inne i skallen og berøver hjernevev av oksygen. En stor blødning kan føre til plutselig død.

Årsaker til Hemorrhagic Stroke

Det er forskjellige årsaker til de forskjellige typer av hemoragisk slag. Intracerebrale hemoragisk slag er oftest forårsaket av høyt blodtrykk. Ofte en pasient vil ikke engang være klar over et problem med høyt blodtrykk før et hjerneslag har allerede skjedd. En subarachnoid hemoragisk hjerneslag er vanligvis forårsaket av en cerebral aneurisme. Dette er et svekket område i et blodkar som buler utover og til slutt brister. Det er ingen kjent årsak til cerebrale aneurismer.