Digidexo.com

Hva er en normal kaliumnivå?

Hva er en normal kaliumnivå?


Mineralet kalium er viktig for menneskekroppen kjemi. Blod nivåer av kalium er strengt regulert, med et normalt nivå mellom 3,5 og 5,0 mEq per liter for voksne (referanseverdier kan variere noe mellom laboratorier). Disse nivåene er testet som en del av rutinemessige blodprøver og følges nøye i hjerte-og nyrepasienter.

Kalium i cellene

Kalium er det dominerende kation (positive ion) inne i cellene i kroppen. Mengden i cellene er mer enn 36 ganger den utsiden av cellene, noe som skaper en forskjell i kostnad, eller elektrisk potensial, gjennom cellemembranen. Kalium, natrium og kalsium, sammen med andre mineraler, eksistere i balanse på motsatte sider av membranen, og deres bevegelse på tvers av det skaper energi for hjerterytme, skjelett og glatt muskel-sammentrekning, og andre cellulære prosesser.

Kalium og pH i kroppen

Hydrogen er den viktigste kation av syre-base-balanse, med pH-verdi blir en måling av hydrogenkonsentrasjonen. Når blod blir for surt (økt kationkonsentrasjon, kjent som acidose), hydrogen beveger seg inn i cellene, og tvinger kalium i blodet. Når blodet blir for basisk (ikke nok kationer, kjent som alkalose), skjer det motsatte skift. Nyrene kan også skille ut eller beholde kalium for å opprettholde syre-base-balanse. Noen sykdom som forstyrrer utskillelse, eller forårsaker brå tap av mineraler gjennom oppkast eller diaré, kan forstyrre denne balansen.

Kalium og hjertet

Kalium er avgjørende for bevegelse av hjertemuskelen. Da kalium er lavere eller høyere enn det normale område, sammentrekningene av hjertet blitt ineffektiv og arytmier oppstår. Lave nivåer av kalium påvirke effekten av digitalis, og øke potensialet for reaksjoner på dette stoffet. Kaliumnivå bør overvåkes regelmessig i noen tar digitalis eller blir behandlet for hjertesymptomer.

Kalium og nyrer

Nyrene skille kalium, og nivåene av mineralet reguleres gjennom sine handlinger. Hvis serumnivåene er for høye, vil mer kalium skilles ut; hvis for lav, vil mer bli beholdt. I tilfeller av nyresvikt, utskillelse av kalium synker, og hyperkalemi resultater. Diuretika kan føre til overdreven tap av kalium gjennom nyrene. Kaliumsparende diuretika, på den annen side, bevare kalium samtidig tvinge utskillelsen av natrium-, en av dens balanserende kationer. Nyrepasienter og noen tar diuretika bør ha kaliumnivået overvåkes regelmessig.

Kalium i Mat

Siden konsentrasjonen av kalium blod er så strengt regulert, kan en mangel på mineral i dietten ha alvorlige konsekvenser. Bananer er den mest berømte kosten kilde til kalium. Andre kilder er avocado, poteter, mørkegrønne bladgrønnsaker, og belgfrukter. De som tar kaliumsparende diuretika bør konsultere en ernæringsfysiolog om regulering av kalium inntak.