Digidexo.com

Rabies Vaksinasjon Informasjon

Rabies Vaksinasjon Informasjon


Rabies vaksiner anbefales for personer som arbeider i høyrisiko yrker, som for eksempel Dyretemmere, veterinærer og noen laboratorieansatte. I tillegg til alle som kan være i fare på grunn kontakt med vaskebjørn, stinkdyr, flaggermus, katter, hunder eller andre dyr som kan ha rabies. I USA, er kjæledyr pålagt ved lov å bli vaksinert for rabies.

Administrasjon

Det er flere merker av rabies vaksine i USA. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, kan reaksjoner varierer blant merkevarer. Legen din kan gi deg råd om de forskjellige merker og deres effekter. Rabies vaksine er laget med drept virus, derfor det ikke kan forårsake rabies. Det gis i deltamuskelen (overarmen på skulderen) og er gitt i en serie på tre til fem injeksjoner.

Bivirkninger / Sikkerhet

Bivirkninger er vanligvis milde. I de fleste tilfeller, effektene er problemer på injeksjonsstedet som kløe, rødhet og smerter. Selv sjeldnere, er det reaksjoner av kvalme, muskelsmerter, magesmerter, feber, svimmelhet, mageproblemer og hodepine. Det er sjelden at noen alvorlige reaksjoner oppstå med rabies vaksine. Rabiesvaksiners er effektive og trygge, selv for gravide. Du bør ikke få vaksinen når du ikke er godt.

Reiser

Hvis du planlegger å reise utenfor USA, kan det være lurt å vurdere en rabiesvaksine. Mange andre land har problemer med rabies, særlig Afrika, Asia, Mellom-Amerika og Sør-Amerika. Dog rabies er vanlig i disse landene, og få behandling kan være vanskelig. Mens du er ute og reiser, unngå kontakt med katter, hunder og andre dyr.

Post-Eksponering

Hvis du har vært utsatt for rabies og har aldri blitt vaksinert, vil din første injeksjon være rabies immunglobulin. Dette gir deg umiddelbar beskyttelse for en kort periode, fordi det er et blodprodukt med antistoffer for rabies. Det administreres i nærheten av området av såret. Etter at injeksjonen, vil du motta en rabiesvaksine serien, med det første skuddet raskt etter eksponering. De ekstra injeksjoner er gitt på dag tre, syv og 14, etter det første skuddet.

Beskyttelse

Hvis du har blitt vaksinert mot rabies og utsatt for det, må du likevel få ekstra vaksiner. Du vil motta ytterligere to doser. Den første vil bli administrert umiddelbart etter bit og den andre dose tre dager. Ved å være vaksinert, eliminerer du behovet for injeksjon av rabies immunglobulin hvis du blir utsatt, og antall vaksinasjoner som trengs er redusert.

Expert Insight

Rabiesvaksinen anbefales for personer som har en høy risiko for eksponering, og for de som har vært utsatt for rabies, av Centers for Disease Control and Prevention (CDC), American Academy of Pediatrics (AAP) og American Thoracic Society.

Pet Vaksiner

Alle hunder er pålagt ved lov i USA for å ha rabies vaksiner. Vanligvis får hunden sin første vaksinasjon på tre til seks måneder gammel som beskytter ham i ett år. Etter hans ett år booster, vil han få en vaksinasjon hvert tredje år. Noen stater krever vaksiner hvert år. Ta kontakt med din veterinær om lovene i staten. De fleste stater krever også at katter skal vaksineres for rabies også. Kattunger er vanligvis først vaksinert mellom åtte og 12 uker, og deretter etter ett år. Avhengig av din tilstand, katten din bør få en booster skutt hver to til tre år. Ta kontakt med din veterinær om rabies vaksiner for andre enn hunder og katter kjæledyr.