Digidexo.com

Bivirkninger av Agnus Castus

Agnus castus går under mange navn, blant annet kysk treet bær, munk pepper og Vitex. Det har blitt brukt i tusenvis av år som en urtemedisin for kvinnelige problemer og som et libido suppressant for menn. Homer nevner anlegget som et symbol på kyskhet i "Iliaden", og munkene tradisjonelt tygge på bærene til hjelp i deres løfte om sølibat.

Selv om det er en helt naturlig urte behandling, kan Vitex har kraftige bivirkninger. Agnus castus er en potent plante-basert kilde av kjønnshormoner og kan effektivt øke progesteron nivåer i kvinner og lavere testosteronnivå hos menn.

Fordeler

Agnus castus kan redusere overgangsplager, spesielt hetetokter. Det kan hjelpe moderate tunge perioder og forlenge korte sykluser og vil rydde opp akne i både menn og kvinner. Leger bruker kysk treet bær å behandle endometriose og for å øke kvinnens fruktbarhet. Agnus castus har også en smertestillende effekt, lindre smerte fra muskelkramper og hodepine.

Mann bivirkninger

Agnus castus undertrykker de mannlige kjønnshormoner, og er en kjent anaphrodisiac, redusere seksuell lyst. Agnus castus hindrer sperm produksjon og kan påvirke testiklene, forårsaker midlertidig eller permanent mannlig infertilitet. Dyrestudier har vist at agnus castus kan bli svekket testiklene.

The National Institute of Health har funnet at agnus castus kan behandle prostatakreft, og urten behandler også prostatitt, en betennelse i prostatakjertelen.

Kvinnelige bivirkninger

Agnus castus kan føre til lengre og tyngre perioder. Det kan også øke fruktbarheten, herunder forårsaker eggstokkene å frigjøre mer enn ett egg. Denne effekten kan føre til tvillinger eller andre flere fødsler. Agnus castus kan påvirke hormonelle medisiner, inkludert p-piller og østrogenbehandling.

Agnus castus er ofte brukt i et forsøk på å øke melketilførselen, men det faktisk reduserer prolaktin, breastfeeding hormon som trengs for melkeproduksjon. Det kan skilles ut i morsmelk og kan ha en hormonell effekt på babyer som drikker berørte melk.

Andre bivirkninger

Agnus castus kan forstyrre visse medisiner, inkludert L-dopa, som brukes til å behandle Parkinsons sykdom; haloperidol (Haldol); og Zyban. Fordi agnus castus er tatt internt, kan det føre til magesyke. Hudproblemer som gjennomgang eller kløe sensasjoner har også blitt rapportert av kvinner, og det kan føre til utslett. Noen mennesker kan ha en allergisk reaksjon på agnus castus.

Advarsler

Gravide og ammende bør ikke bruke agnus castus. Kvinner med hormonfølsom kreft, inkludert brystkreft og livmorhalskreft, bør unngå urten. Kvinner med jern mangler (anemi) og menn prøver å bli fedre bør også unngå agnus castus.