Digidexo.com

Om patogener

Om patogener


Patogener er smittsomme eller sykdomsfremkallende stoffer. Bakterier, for eksempel, er mikroorganismer som kan komme inn i kroppen og forårsake sykdom, som kan virus; sopp, som ringorm, er også sykdomsfremkallende. Patogener inn i kroppen hver dag, gjennom luften, mat, vann, eller på grunn av kontakt med andre mennesker. Immunsystemet ødelegger mange av disse smittsomme mikroorganismer, men da den ikke kan den person som er infisert og kontrakter en sykdom. Dersom legemet ikke kan kvitte seg med patogen, kan antibiotika og andre stoffer benyttes.

Bakterier

Bakterier kommer i mange former og størrelser, inkludert stenger, spiraler og kuler, kan finnes nesten overalt, og er nødvendig for å bryte ned næringsstoffer. Smittsomme bakterier som forårsaker sykdommen er, faktisk, sykdomsfremkallende. Bakterier ikke ofte drepe sine verter, men i stor grad svekke dem; derimot, kan disse formene for bakterier ikke spres så lett som andre. Anthrax, Escherichia coli, salmonella, og Streptococcus artene er alle eksempler på bakterier.

Virus

Virus er en annen type patogen, klassifisert som noe mellom en levende og nonliving organisme. Virus er mindre enn bakterier. I hovedsak protein strøk som bærer genetisk informasjon i form av DNA eller RNA virus angriper celler, multiplisere raskt ved hjelp av elementer i vertscellen. Når kritisk masse er nådd, bryter den lett viral materiale i cellen, effektivt drepe den, og de nye kopier går på å infisere andre celler. Kopper, forkjølelse, influensa, herpes og HIV er eksempler på virus.

Fungus

Sopp er eukaryote mikroorganismer, og krever organisk næring for å overleve. De fleste lever av dødt organisk materiale. Sopp som angriper mennesker er opportunistisk, angripe kroppen når den er svekket enten ved andre infeksjoner, åpne sår eller AIDS. Sopp-patogener kan angripe på huden eller håret og forårsake overflateinfeksjoner; mer farlig sopp angripe vitale organer og nervesystemet, som ofte kan være dødelig. Ringorm og jock kløe er eksempler på sopp.

Nyttige patogener

Patogener ikke bare angripe menneskelige verter; andre skapninger, som insekter, kan bli smittet av bakterier, virus og sopp i tillegg. Disse typer infeksjoner kan være viktige former for skadedyrbekjempelse. Sprøyteutstyr som bruker disse kontrolltiltakene blir referert til som mikrobielle insektmidler. På grunn av naturen av patogener, bare disse insektmidler eliminere visse arter av insekter, og er ikke-giftig for mennesker og dyreliv. Men mikrobielle insektmidler mangler drepe kraft av kjemiske insektmidler.

Narkotika

Antibiotika er noen av de mest effektive medisiner i moderne medisin. Selv om antibiotika kan bare brukes mot bakterier, deres effektivitet og pålitelighet til å drepe dem er uovertruffen. For virus, er vaksiner brukt for å forhindre virusinfeksjon. En vaksine utsetter kroppen til svekket virusstammer, som kroppen kan da lett kamp. Immunsystemet bygger opp motstand ved å skape antistoffer mot organismen, slik at når den blir angrepet på nytt, er legemet fremstilt.