Digidexo.com

Symptomer på arteria carotis stenose

Arteria carotis stenose er en innsnevring og herding av arterien på grunn av opphopning av fettstoffer innskudd langs blodårene som forsyner blod til hjernen. Høyt kolesterol er trolig en av hovedårsakene til denne tilstanden, men du kan også oppleve dette oppbygging av plakk fra høyt blodtrykk, røyking og alder. Du kan til og med utvikle denne tilstanden av fedme, røyking, en stillesittende livsstil og yourgenetics. Uavhengig av årsaken, er det mulighet for å lide av symptomer på stenose.

Asymptomatisk

For folk flest, særlig under utbruddet av stenose, vil du ikke lider av noen symptomer på tilstanden til alle. Det er ikke før oppbygging av plakk har sterkt redusert blodstrømmen til hjernen om at du vanligvis manifestere noen tegn på at det er et problem. Men kan vanlige screenings ofte oppdage om en eller begge av dine carotis har begynt å begrense. Legen din kan jevnlig sjekke helsen til disse blodårene når det er en historie av sykdom i familien din, du lider av høyt kolesterol eller høyt blodtrykk, eller visse livsstilsfaktorer har plassert deg på en større risiko for stenose.

Nummenhet

Når halspulsåren smalner, er det mulig å oppleve symptom av nummenhet. Dette er vanligvis isolert til høyre eller venstre side av kroppen, avhengig av hvilken blodåre inneholder stenose. Du kan begynne å lide av en mangel på følelse på den ene siden av ansiktet, langs en enkelt arm eller innen ett av bena. Denne nummenhet kan ofte være ledsaget av en viss svakhet i det berørte område av kroppen.

Talevansker

En annen potensiell symptom på en carotisar stenose innebærer problemer med din evne til å snakke. I denne situasjonen, kan du plutselig finner ut at din tale har blitt uleselige eller dine ord begynner å snakke utydelig. Dette er en god indikasjon på at oksygen og næringsstoffer blir fratatt til hjernen.

Kognitive problemer

Med en stenose av arteria carotis, kan du begynne å oppleve problemer i kognisjon. Når dette symptomet utvikler, kan du ha problemer med å forstå hva folk sier til deg, eller du kan ha problemer med å faktisk kommunisere med andre, for eksempel glemmer ord eller navn på stedene.

Synsproblemer

Noen ganger kan en innsnevring langs halspulsåren forårsake noen problemer med synet. Hvis dette var tilfelle, ville du mest sannsynlig lider en brå tap eller reduksjon i visjonen. Denne endringen i synet er vanligvis isolert til høyre eller venstre øye.

Lammelse

Når stenose er mye mer alvorlig og blodstrøm er sterkt redusert, kan du oppleve lammelser. Og mye som symptom på nummenhet, er denne manglende evne til bevegelsen vanligvis isolert til bare den ene siden av kroppen, det være seg i ansiktet, armen eller benet.