Digidexo.com

Hva er forskjellen mellom glukose og fruktose?

Hva er forskjellen mellom glukose og fruktose?


Glukose og fruktose er typer av karbohydrater. Karbohydrater er forbindelser fremstilt ved plantenes fotosyntese. De er sammensatt av karbon, hydrogen og oksygenatomer, og deres viktigste funksjon er å levere energi til levende celler.

Klassifisering

Karbohydrater vi spiser kommer i tre former - sukker, stivelse og cellulose. Både glukose og fruktose er klassifisert som enkle sukker karbohydrater, eller monosakkarider.

Source

Alle karbohydrater stammer fra planter. Men fruktose er spesielt finnes i frukt og honning, og glukose er spesielt funnet i plantesaft.

Distinksjoner

Fruktose er den søteste av alle sukker, herunder glukose. Og mens glukose og fruktose andel molekylformelen C6H12O6, er strukturen av fem-karbon, 12 hydrogen, og seks oksygenatomer i hvert molekyl forskjellig.

Molecular Structure

Oksygenatomer i disse to sukkere danne bindinger forskjellig. Glukose danner en aldehydforbindelse sukker, mens fruktose danner et keton sukker.

Funksjon

Kroppen din er i stand til å konvertere glukose til energi med større effektivitet enn den kan konvertere fruktose. Og i motsetning til glukose, betyr fruktose ikke utløse frigjøring av insulin, og heller ikke øke den leptin produksjon. Insulin og leptin er homones som hjelper regulerer sult og kroppsvekt.

Effekter

Mange forskere mener at høy fruktose dietter kan føre til kalori overforbruk og vektøkning.