Digidexo.com

Gluten allergi Vs. Intoleranse

Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg, og i noe mindre grad, i havre. Gluten følsomhet refererer til en samling av sykdommer og reaksjoner, i hvilken gluten er den sensibiliserende faktor. For noen er en glutenintoleranse manifesterer seg som glutenintoleranse (som fører til cøliaki i ekstreme tilfeller); for andre mennesker, kan en følsomhet for gluten resultere i en matallergi.

Gluten allergi

Mat allergi er generelt sjelden, påvirker bare 1-5% av befolkningen. En person som er sagt å ha en matallergi når inntak av mat som fører til at kroppen til å produsere antistoffer som kalles immunoglobulin E (IgE). Disse antistoffene reise gjennom blodstrømmen, selv til mastceller som neste gang maten er spist, kan frigi histamin som svar feste.

I en person allergisk mot gluten, inges elementer med hvete, bygg, rug, havre og noen ganger, vil starte denne reaksjonen. Symptomer inkluderer problemer med å puste, hoven tunge, utslett, diaré, magesmerter, et fall i blodtrykket, og en sjelden gang, død.

Gluten Intolerance

Matintoleranse generelt forskjellig fra en matallergi i at de refererer til en persons problemer med å fordøye maten og generelt ikke innebærer en immunologisk reaksjon. Glutenintoleranse, men involverer en immunologisk reaksjon. Det er en arvelig autoimmun sykdom. Kroppen identifiserer feilaktig gluten som skadelig, fører til immunsystemet skade små, finger anslagene i tynntarmen kalt villi, som absorberer næringsstoffer fra maten. Manglende evne til tynntarmen til å fordøye mat fører til mange av symptomene på gluten intoleranse.

Mens en gluten allergi fører til omfattende fysiske symptomer (som for eksempel utslett eller hoven tunge), har glutenintoleranse en bestemt fysisk effekt på et bestemt sted (den skadede villi) som fører til andre symptomer.

Cøliaki

Ekstreme tilfeller av gluten intoleranse klassifiseres som cøliaki, hvor
tynntarmen er i stand til å fordøye mat. Symptomer inkluderer anemi, osteoporose, depresjon, og hemmet vekst hos barn.

Diet

Hvis du mener du er følsom for gluten, unngå selv behandling med en glutenfri diett. Snakk med legen din om å få testet. Hvis du begynner på en glutenfri diett, vil markørene som trengs for en riktig diagnose (som skadet villi), helbrede og gå ubemerket.

Hvis du har en diagnostisert gluten allergi eller intoleranse overfor gluten, skjønt, begynne en glutenfri diett med legens råd. Du må unngå gluten, som betyr å unngå noe mat eller produkter som inneholder hvete, rug eller bygg. Dette betyr mye brød, frokostblandinger, og andre slike ting må unngås, eller erstattes med lignende matvarer laget av ris eller andre ikke-gluten korn.

Support

Facebook-grupper som "Jeg er Glutenfri Baby" kan gi emosjonell støtte samt hjelp til å finne kilder til glutenfri mat.