Digidexo.com

Hva er de seks mat grupper?

Hva er de seks mat grupper?


The United States Department of Agriculture (USDA) har etablert kosten retningslinjer gjennom sin Food Guide Pyramid for å hjelpe folk å velge et sunt kosthold. The Food Guide Pyramid består av seks store matvaregrupper. Velge den anbefalte mengder av mat fra disse seks matvaregrupper vil sikre at du får riktig mengde kalorier, protein, vitaminer og mineraler i ditt daglige kosthold.

Korn

Hele korn, brød, pasta, frokostblandinger, kjeks og ris utgjør denne maten gruppen. USDA anbefaler å spise minst tre gram fra denne gruppen per dag. Hele korn er en utmerket kilde til kostfiber og B-vitaminer. De kan også bidra til å redusere kolesterolnivået.

Grønnsaker

Det beste er å spise en rekke grønnsaker å sikre får tilstrekkelige mineraler og vitaminer. Gode ​​valg er fargerike oransje grønnsaker, for eksempel søtpoteter, som er rike på vitamin A og inneholder mer kalsium, jern, kalium og niacin enn hvite poteter. Gulrøtter gi beta-karoten. Grønne grønnsaker gir vitamin A og vitamin C, samt jern og kalsium. Tørre bønner og erter gi nødvendige aminosyrer.

Frukt

USDA anbefaler å spise et utvalg av frukt som en energikilde. Sitrusfrukter som appelsiner og grapefrukt er gode kilder til vitamin C. fersk, fryst, hermetisert eller tørket frukt faller i denne kategorien, og gir fiber. Unngå over forbruk av sterkt konsentrert, sukkerholdig fruktjuice som inneholder nesten ingen kostfiber.

Melk, yoghurt og ost

Anbefalte kalsiumrike melkeprodukter inkluderer melk, yoghurt, ost og laktosefrie produkter for de som er laktoseintolerante. Gå fett-fri eller lav-fett når det er mulig.

Kjøtt og bønner

Denne maten gruppen omfatter kjøtt, fjærkre, fisk, egg, bønner, nøtter og frø. Når du foretar kjøtt valg, omfatte mindre fettholdig kjøtt som fjærkre, magert kjøtt og fisk. Bake, broil eller grill kjøtt for å kutte ned på overflødig fett. Egg, også er en rik proteinkilde. Beans telle som både en grønnsak og en proteinkilde. Varier valg og legge til nøtter og frø for ekstra protein og aminosyrer.

Oljer

Oljer er fett som er flytende ved romtemperatur, slik som raps, oliven, mais og solsikke oljer. De er et bedre valg enn fett som er fast ved romtemperatur som smør, margarin, smult, kjøttfett og melkefett. Alt fett bør brukes med måte.