Digidexo.com

Litium og nyrestein

Litium og nyrestein


Når pasienter som tar litium utvikle nyrestein, kan de lurer på om deres medisiner er årsaken. Noen leger mener litium ikke forårsaker nyrestein, men litium er kjent for å ha andre effekter på nyrene.

Litium brukes ofte som et stemningsstabiliserende medikament for tilstander som bipolar lidelse. Pasienter som tar litium må ha sitt blod kjemi testet regelmessig fordi alvorlige bivirkninger fra stoffet kan forekomme.

Lithium kjemi og nyrestein

Lithium første bruk som et rusmiddel, i 1859, var faktisk en behandling for gikt og nyrestein. Urinsyrekrystaller er årsaken til gikt og én type nyrestein. Når litium møter urinsyrekrystaller, kan det oppløse dem. Legene måtte forlate denne behandlingen da de oppdaget at de doser av litium som kan løse opp krystallene var så høye at de forårsaket litium forgiftning.

Toksisitet i kroppen

Litium kan være giftig, og anslagsvis 10.000 tilfeller av litiumtoksisitet oppstår per år i USA. Kronisk toksisitet (forårsaket ved å ta normale eller svakt store doser av litium i løpet av en lang tidsperiode) kan inneholde flere typer av nyreskade. Fordi litium griper med kroppens naturlige anti-diuretiske hormon, det kan nedsette vann re-absorpsjon, slik at kroppen for å skille ut for mye vann.

Andre nyresykdommer forårsaket av litium inkluderer kronisk tubulær nefritt, nefrotisk syndrom og distal renal tubulær acidose.

Mulige årsaker

Distal renal tubulær acidose, en kjent effekt av kronisk litiumtoksisitet, forstyrrer nyrenes evne til å samle syrer i urinen. Resultatet er at blodet er for sure. Å ha for mye syre i blodet kan føre til skjelettsykdommer, andre nyresykdommer og nyrestein. Dette kan være grunnen til at personer som tar litium i lang tid, kan utvikle nyrestein.

Forebygging

Når noen tar litium, bør hans lege sjekke nivåer av litium blod regelmessig. Blod nivåer fra 0,6 til 1,2 mmol / L er anbefalt for riktig behandling. En lege bør avgjøre den laveste dosen av litium som behandler symptomene fordi høyere nivåer bære mer risiko for nyreskader.

Legen bør også sjekke nyrefunksjonen jevnlig for å sikre at de fungerer ordentlig. Hun skal arbeide med en nefrolog hvis mulig, ifølge Dr. James W. Jefferson, professor i psykiatri ved University of Wisconsin, Madison, sitert i en "Clinical Psychiatry News" 2002 artikkelen.

Alternativer til Lithium

Anti-beslag medisiner, så som karbamazepin og Depakote, også kan brukes til å behandle bipolar lidelse og kan være et effektivt alternativ behandling for litium. En pasient som tar litium kan snakke med sin lege om å ta disse eller andre medisiner i stedet for litium.