Digidexo.com

Hvordan kontrollere HPV

Den menneskelige papillomas virus (HPV) er en seksuelt overført infeksjon. Ifølge Center for Disease Control (CDC), er HPV regnes som den vanligste STI, med mer enn 40 typer som påvirker både menn og kvinner. De fleste personer med HPV aldri viser symptomer eller lider av helseproblemer, og CDC hevder at 90% av tilfellene løse naturlig i to år. En annen type HPV forårsaker genital warts eller livmorhalskreft og andre mindre vanlige kreftformer forekommer i vagina og vulva hos kvinner og penis hos menn. HPV smitter fra genital kontakt og kan passere til en baby under fødsel. Det er ingen test for å diagnostisere eller behandle sykdommen, men det er flere måter å styre HPV.

Hvordan kontrollere HPV

Prosedyre

•  Ta kontakt med en lege for å få de to vaksiner (3-doseregime) som brukes for å beskytte kvinner og menn. Det anbefales at jenter 11 til 12 år (9 år i noen tilfeller) få vaksiner. Dette fungerer best før den første seksuell kontakt.

Få vaksiner hvis du er en jente eller kvinne alder 13 til 26 år og aldri fått vaksine eller hvis du startet diett, men fikk ikke de tre doser.

•  Få vaksinen hvis du er mann i alderen mellom 9 og 26 år for å beskytte mot kjønnsvorter.

bruker kondom under og gjennom all seksuell kontakt for å redusere risikoen for å pådra HPV. Kondomer kan beskytte mot livmorhalskreft og kjønnsvorter.

Vær trofast til en seksuell partner, eller velge noen som har hatt ingen eller få seksuelle relasjoner i hans eller hennes fortid, og du vil redusere risikoen for å pådra HPV.

Avholdenhet (ingen seksuelt forhold) er den eneste sikre måten å unngå sykdommen.

Hint

  • Alle tre doser må tas, og alle doser må være av samme merke seg å være effektive.
  • Bare én type vaksine er tilgjengelig for gutter og menn; to typer er tilgjengelig for kvinner og jenter.
  • Bruken av kondomer garanterer ikke full beskyttelse, fordi HPV kan påvirke andre områder som ikke dekkes av kondom.