Digidexo.com

Typer av rhinitt

Rhinitt er nasal irritasjon eller betennelse. Rhinitt påvirker mer enn 50 millioner mennesker i USA og er preget av en rennende nese, kløe, nysing og lunger. Det er tre hovedtyper av rhinitt; allergisk rhinitt, ikke-allergisk rhinitt og infeksiøs rhinitt.

Allergisk rhinitt

Allergisk rhinitt påvirker mer enn 15 prosent av voksne og barn, og er forårsaket av allergener. Det er to typer av allergisk rhinitt; sesongallergisk rhinitt (også kalt høysnue) og helårs allergisk rhinitt. Sesongallergisk rhinitt er forårsaket av utendørs allergener som pollen og mold. Staude allergisk rhinitt er forårsaket av innendørs allergener som dyr dander og støvmidd. Symptomer på allergisk rhinitt inkluderer nysing, rennende nese og lunger. Det kan også være kløe i øyne, ører, nese og taket av munnen.

Infeksiøs rhinitt

Infeksiøs rhinitt er forårsaket av forkjølelse. Infeksjoner er vanligvis selvbegrensende og avta etter ca en uke. Infeksjonssymptomer rhinitt som varer lenger kan skyldes en ikke-infeksiøs rhinitt. Kaldt symptomer inkluderer nese, rennende nese, nysing, feber og hoste.

Nonallergic rhinitt

Mange mennesker som lider av rhinitt ikke har en allergi eller en infeksjon. Nonallergic rhinitt, også kalt vasomotorisk rhinitt, har mange triggere inkludert røyk, matlukt, krydret mat og visse medisiner. Årsaken til ikke-allergisk rhinitt er fortsatt ikke fullstendig forstått, men symptomene er lik de av allergisk rhinitt og kan inkludere overskytende slimproduksjon, lunger og kløe.

Behandling

Behandlingsalternativene varierer avhengig av type rhinitt og spenner fra ignorerer symptomene til under operasjonen. Andre behandlingsalternativer kan omfatte medisiner, immunterapi og unngå utløse av symptomene helt. Det er best å oppsøke lege for vurdering og behandling anbefaling.

Betraktninger

Konsultere legen din for en nøyaktig diagnose. Ulike typer av rhinitt kan dele de samme symptomene. Det er også mulig for en enkelt person å lide av mer enn ett slag av rhinitt om gangen. Vurdere å se en lege hvis rhinitt symptomer er alvorlige, langvarig eller forstyrre hverdagen. Se også legen din dersom du har nesepolypper (noncancerous utvekster på innsiden av nesen), andre medvirkende tilstander som astma, eller har funnet medisiner for å være ineffektiv.