Digidexo.com

Hva er behandlingen for aktiv tuberkulose?

Tuberkulose, også kjent som TB, er en bakteriell infeksjon i første rekke å påvirke lungene. De fleste som blir smittet med tuberkulosebakterien, kalt Mycobacterium tuberculosis, ikke har symptomer. Pasienter uten symptomer har latent tuberkulose og pasienter med symptomer har aktiv tuberkulose. Aktiv tuberkulose er smittsomt og latent tuberkulose er det ikke.

Årsaker

Aktiv tuberkulose er forårsaket ved å puste inn forurenset luft inn i lungene, hvor de bakterier som forårsaker store hulrom for å danne. Dette skaper grobunn for bakterier å overleve og spre seg til resten av lungen og til andre organer i kroppen. TB kan også være inaktiv i lungene i mange år. Sykdom eller nedsatt immunforsvar oppstår og bakteriene begynner å formere seg igjen forårsaker aktiv TB.

Symptomer

Aktiv tuberkulose symptomer vil være tretthet, feber, vekttap, frysninger og nattesvette. Symptomer som påvirker lungene vil omfatte vedvarende hoste som varer mer enn tre uker, hoste opp blod og smerte når du hoster eller puste. Aktiv tuberkulose kan også påvirke andre deler av kroppen din og symptomene kan oppstå i disse regionene, for eksempel ryggsmerter når påvirker ryggraden og blodig urin når påvirker nyrene.

Diagnose

En hud test kalt Mantoux testen bruker et stoff som heter PPD tuberkulin som skal injiseres under huden din. Etter 48 til 72 timer, vil legen din undersøke for en reaksjon på injeksjonsstedet. En hard rød bump indikerer infeksjon. Blodprøver kan bekrefte diagnosen og røntgen eller CT-skanning vil avsløre om du har aktiv tuberkulose ved å vise hvite flekker eller hull i lungene.

Behandling

Behandling for aktiv TB vil starte med en kombinasjon av fire medisiner, isoniazid, rifampicin, etambutol og pyrazinamid. Du kan slippe en medisiner hvis tester viser det er ineffektivt, men du vil fortsette å ta flere medisiner. Du kan bli innlagt på sykehus i begynnelsen til du er fast bestemt på å ikke lenger være smittsom. Generelt er disse stoffer vil bli tatt i løpet av en seks til ni måneder, men lengden av tiden vil variere avhengig av flere faktorer slik som alder, helse og medikamentresistens.

Behandling for barn og gravide

Barn vil bli gitt de samme medisiner som voksne med unntak av etambutol på grunn av risikoen for synsproblemer. Streptomycin vil bli gitt i stedet.

Gravide kvinner vil ta alle medisiner bortsett fra pyrazinamid fordi effekter på det ufødte barnet er ukjent.

Gjennomføring av alle rusmidler er avgjørende for et vellykket resultat. Stoppe behandling før den er fullført, kan føre til at TB-bakterier til å bli resistente. Disse typer bakterier blir mer vanskelig å behandle og kan være fatale.