Digidexo.com

Hva er Shigella flexneri?

Shigella flexneri er en type av patogene bakterier. Nærmere bestemt er det en gram-negativ, stavformede arter av Shigella, som er en slekt i familien Enterobacteriaceae. Det er nært knyttet til Escherichia coli (dvs. E. coli). Shigella bakterier kan føre til en sykdom som heter Shigella. S. flexneri infeksjon er vanligvis ikke alvorlig, og står for en tredjedel av alle tilfeller av denne sykdommen i USA.

Symptomer på infeksjon

Symptomer på Shigella er stort sett gastrointestinal karakter. Diaré, ofte blodig, er et varemerke symptom. Den diaré kan også være ledsaget av magesmerter og kramper og feber. Symptomer oppstår om lag en til tre dager etter første eksponering for bakterier, og forsvinner vanligvis i fem til syv dager. Hos noen pasienter, spesielt den svært unge og eldre, kan diaré være alvorlig nok til å kreve sykehusinnleggelse. Hos barn yngre enn 2 år, kan en svært høy feber føre til kramper. Noen mennesker, derimot, opplever ingen symptomer i det hele tatt, selv om de fortsatt er i stand til å overføre sykdommen.

Komplikasjoner

I sjeldne tilfeller (om lag 3 prosent av de smittede), en S. flexneri infeksjon kan føre til en sen-utbruddet komplikasjon kalt Reiters syndrom, som er preget av leddsmerter, øyeproblemer som konjunktivitt, smertefull vannlating og hudlesjoner. Artritt er den primære symptom på sykdommen, og kan være en isolert episode eller kronisk. Personer med en viss genetisk sminke er mer sannsynlig at kontrakten sykdommen.

Diagnose

Diagnostisering av Shigella innebærer å avgjøre om Shigella bakterier er ansvarlig for symptomene. Dette gjøres med en serie laboratorietester identifisere bakterier i avføringen av infisert person. Denne fremgangsmåten kan også isolere de artene som er ansvarlige for infeksjon, og kan bestemme hvilke antibiotika som er best for behandling.

Behandling

Shigella er vanligvis behandles med antibiotika, oftest ampicillin, trimetoprim-sulfametoksazol (kjent som Bactrim) eller ciprofloksacin (kjent som Cipro). Behandlingsforløpet varer vanligvis sju til ti dager, og kan suppleres med behandling av dehydrering eller hypotensjon i alvorlige tilfeller. Antidiarrheal medisiner som Imodium bør ikke brukes, da det kan gjøre sykdommen verre.
Noen Shigella er blitt antibiotika-resistente på grunn av overforbruk av antibiotika. I milde tilfeller, eller tilfeller hvor et stort antall mennesker som har blitt infisert, antibiotika kan ikke brukes for å hindre motstand. Ikke-alvorlige tilfeller av Shigella-infeksjon pleier å klare seg på egen hånd, og kan ikke kreve antibiotika.

Transmission

Shigella er overført gjennom avføringen til en infisert personer. På grunn av det faktum at denne bakterien ikke trenger å være til stede i store mengder til å forårsake en infeksjon, er det ganske lett å overføre sykdommen. De fleste tilfeller av infeksjon oppstår som et resultat av dårlig hygiene. Små barn og småbarn som ikke har vært toalett trent, samt deres familie og lekekamerater, er i størst fare på grunn av mangelfulle håndvask vaner. Hyppig og forsiktig håndvask er vanligvis tilstrekkelig for å hindre smitte, men noen ganger Shigella kan være mat-eller vannbasert.