Digidexo.com

Typer av malignt melanom

Typer av malignt melanom


Hudleger gjenkjenne fire hovedtyper av malignt melanom: overfladisk spre melanom, nodulær melanom, lentigo maligna melanom, og acral lentiginous melanom. De erkjenner også to hoved subtyper.

Overflatisk spredende

Overfladisk spre melanom står for 7 av 10 melanom tilfeller. Det begynner som en liten prikk med uregelmessige kanter, og det kan se ut som svart, brun, blå, rød, hvit og andre farger. Som melanom skrider frem, kan den forandre farger, og det kan også bli kløende eller betent.

Nodulær Melanoma

Ut av alle typer melanom, er nodulær melanom den mest aggressive. Det er vanligvis mørk farget, for eksempel en svart eller brun. I motsetning til enkelte andre melanomer, sprer nodulær melanom nedover (i huden) raskere enn utover (på toppen av huden), noe som kan gjøre det vanskelig å detektere. Personer over en alder av seksti er spesielt utsatt.

Lentigo maligna melanom

Lentigo maligna melanom vanligvis vokser på solskadet hud. Sine usammenhengende brune farger kan ligne en alder spot eller en solflekk, særlig en ufarlig type misfarging kalles en lentigo simplex. Følgelig kan lentigo maligna vokse i mange år før det mørkner i farge og utvikler mer uregelmessig grenser. Før det faktisk blir kreft, er lentigo maligna melanom også kalt en "Hutchison sin fregne."

Acral lentiginous Melanom

Acral lentiginous melanom står for halvparten av alle melanom tilfeller i afrikansk-amerikanere og asiater. Det kalles også "skjult melanom" på grunn av hvor den danner: på fotsålene og håndflatene, på innsiden av munnen eller nesen, eller til og med under en fingernegl eller tånegl. Under en tidlig fase, acral lentiginous melanom ser ofte ut som en merkelig-formet tan eller en spiker strek.

Subtypene

De to undertyper av malignt melanom er relativt uvanlig. Den første, amelanotic melanom, ser ut som rødlig eller rosa klump, og den andre, desmoplastic neutrotrophic melanom, ser ut som en fargeløs arr.