Digidexo.com

Symptomer på Sjøgrens syndrom

Sjøgrens syndrom er en inflammatorisk autoimmun sykdom der hvite blodceller angriper og herje kroppens fuktighet produserende kjertler. Det er to typer av Sjøgrens syndrom - primært Sjøgrens, som eksisterer i seg selv; og sekundær Sjøgrens, som forekommer i forbindelse med en annen autoimmun sykdom slik som reumatoid artritt eller lupus. Ifølge Sjøgrens syndrom Foundation, ca 4 millioner amerikanere lider av Sjøgrens syndrom, og 9 av 10 pasienter er kvinner. Det finnes ingen kur for Sjøgrens syndrom, men det finnes behandlinger for mange av sine symptomer.

Tørre øyne og nese

Tørre øyne er til stede hos de fleste pasienter Sjøgrens syndrom fordi sykdommen angriper rive kjertler. Øynene kan føle modig, som om å ha sand i dem. Det kan være en brennende følelse, rødhet og tåkesyn. Ved å våkne, kan et klebrig stoff akkumuleres i øynene 'indre hjørner. Øyne kan være følsomme for lys. Hornhinnen magesår og blindhet kan oppstå hos ubehandlede saker. Tørr nese i Sjøgrens syndrom skyldes redusert nesesekreter og kan forårsake bihulebetennelse og neseblødning.

Munn og svelg Symptomer

Fordi Sjøgrens syndrom ødelegger spyttkjertler, er det mange munn og svelg symptomer. Spyttkjertlene kan forstørre og bli ømme. Pasienter som lider av hyppige dentale kaviteter på grunn av en mangel på spytt, noe som bidrar til å kontrollere bakterier på tennene. Samme mangel på spytt kan føre til munntørrhet, sprukne lepper, gjær infeksjon, problemer med å spise og svelge, sterk tørste og endrede smaksløkene. Svelg og luftveissymptomer inkluderer tørr hoste, heshet, halsbrann og fordøyelsesbesvær.

Vaginal Tørrhet

Den Bartholinske kjertler som ligger i skjeden er ansvarlig for smøring. Sjøgrens syndrom påvirker Bartholinske kjertler forårsaker vaginal tørrhet, noe som kan føre til gjær infeksjoner og smertefullt samleie.

Fatigue

Trøtthet forekommer i de fleste pasientene Sjøgrens syndrom. Morgen tretthet vanligvis er forårsaket av forstyrret kveld søvn på grunn av hyppige bad turer fra å konsumere ekstra væske i løpet av dagen, og fra å våkne på grunn av muskler eller ledd maling. Utmatting andre ganger kan være på grunn av den inflammatoriske prosessen med Sjøgrens syndrom, karakterisert ved at immunsystemet frigjør interleukin hormoner som forårsaker tretthet.

Muskel og leddsmerter

Muskel og leddsmerter er vanlige symptom på betennelse i Sjøgrens syndrom, spesielt i videregående Sjøgrens. Nummenhet og prikking i føttene (perifer neuropati) kan også være til stede.

Hudproblemer

Sjøgrens syndrom kan forårsake kløende, tørr hud som kan utvikle seg til utslett, sprukken hud, infeksjon, vaskulitt og Raynauds fenomen. Vaskulitt er betennelse i blodårene og kan forårsake en rødlilla utslett som kan bli smittet. Raynauds fenomen er en blodsirkulasjonen sykdom som påvirker tær og fingre som forverres av kulde eller stress. Det kan forårsake prikking og nummenhet i tall og, sjelden, koldbrann.

Mer alvorlige symptomer

Den inflammatoriske prosessen for akutt Sjøgrens syndrom over tid kan føre til skade på organ nyrer, lever, bukspyttkjertel, lunge, skjoldbruskkjertel, hjerne og mage. Pasienter kan ha økt risiko for å utvikle lymfom, lungebetennelse, hepatitt og skrumplever. Tidlig diagnose og behandling kan bidra til å forhindre alvorlige skader på disse organene.