Digidexo.com

Club Feet i babyer

Rundt 4000 barn blir født med minst en klumpfot i USA hvert år. Denne lidelsen er en av de vanligste medfødte misdannelser funnet i babyer i dag. Club føtter utvikler seg i livmoren og en ultralyd kan påvise sykdommen før barnet ble født. Club føtter kan korrigeres gjennom en rekke ulike behandlingstilbud.

Fakta

Klumpfot er en vanlig lidelse som rammer om lag en av 1000 barn etter fødsel. Foreldre som har et barn med klubb føttene har en 40 prosent sjanse for å ha en andre barn født med sykdommen. Babyer kan bli født med et enkelt klumpfot selv om rundt 50 prosent vil ha to klubb føtter. I noen tilfeller vil barn født med klubb føttene også ha nevrologiske lidelser. Det er også mer vanlig for menn å ha klubb føtter enn kvinner.

Typer

Det finnes fire forskjellige typer klubb føtter. Den første typen kalles posisjonell og er forårsaket av måten barnet er plassert i livmoren. Teratologic klubb føttene ofte utvikle seg i babyer som lider av visse nevrologiske tilstander. Syndromklubb føtter er et resultat av noen form for genetisk lidelse som arthrogryposis. Den siste typen klubb føtter kalles medfødt og er et resultat av en abnormitet som ikke er forbundet med noen form for nevrologisk tilstand.

Identifikasjon

En baby som lider av klubbens føtter vil ha enten en, eller begge, føtter som peker nedover. Føttene vil også kurve innover mot hverandre. Noen babyer med klubbens føtter vil ha flere bretter på bunnen av føttene. Både føtter og kalver av babyer med klubb føtter vil være mindre utviklet. Dette er mer merkbart hvis bare en av barnets lemmer er berørt. Alvorlighetsgraden av klubb føtter kan variere mye fra ett barn til den neste.

Behandling

Behandling for klubben føtter starter kort tid etter at barnet er født. Mange behandlingstilbud begynne med en metode som kalles serie casting. Hvert ben som er påvirket av lidelsen blir rotert omhyggelig i en forbedret posisjon og deretter en fullstendig ben støpt påføres. Denne prosessen gjentas i flere uker før klubbens føttene har blitt korrigert. Det kan bestemmes at støpe alene er ikke nok til å korrigere sykdommen og kirurgi kan anbefales. Kirurgi krever at hver av leddbånd og sener som er stramme bli utgitt og reparert ved hjelp av ledninger for å utvide dem. Casting er nødvendig etter at operasjonen er fullført. Avstiving er et annet populært alternativ behandling som brukes etter både serie støping og kirurgi. Babyer er utstyrt med spesielle bukseseler som kan strammes for å sikre foten forblir i sin rette posisjon. Barn kan trenge å bruke denne typen oppkvikkende for inntil fire år.

Recovery

Selv etter klubbens føtter er korrigert, er det opp til en 25 prosent sjanse for at tilstanden kunne komme tilbake på et eller annet tidspunkt i fremtiden. I tilfelle en gjentakelse, støping og kirurgi kan brukes på nytt for å korrigere klubb føtter. Nøye overvåking av føttene gjennom de voksende årene og inn i voksenlivet er viktig. De fleste barn med hell reparert klubb føtter vil gå på å leve et helt normalt liv.