Digidexo.com

Årsaker til orthopnea

En person kan sove mer komfortabelt med hodet hevet etter flere puter. I noen mennesker er dette en preferanse; i andre er det en indikasjon på at de lider av orthopnea. Årsakene til orthopnea kan være fysisk eller psykisk.

Fakta

Orthopnea er et pusteproblem preget av vanskeligheter med å puste mens du ligger nede. De fleste pasienter som opplever orthopnea våkner andpusten i løpet av natten. Noen pasienter opplever kortpustethet så akutt at de trenger å sove støttet opp i sittende stilling i stedet for å ligge i sengen å holde hodet hevet for å puste dypt. Orthopnea kan være forårsaket av hjerte-, lunge- og søvnapné problemer.

Cardiac

Orthopnea kan være relatert til hjerteproblemer, inkludert hypertensive hjertesykdom og hjertesvikt. En pasient med hypertensiv hjertesykdom har svekket hjerte som er mindre i stand til å pumpe blod gjennom kroppen. Når han legger seg ned, blir blodvolum omfordeles i hele kroppen, noe som gjør det mer utfordrende for hjertet å pumpe blodet vekk fra lungene. Dette kan føre til kortpustethet. En pasient med hjertesvikt kan ha en lignende opplevelse når du ligger nede, og kan også vekke andpusten grunn av orthopnea.

Lung

Lunge problemer kan også føre orthopnea, inkludert kronisk obstruktiv lungesykdom - KOLS. En pasient med COPD opplever ofte svelling av mucus og øke nivåene i hovedluftveiene i lungene. Lunge lunger sånn er vanligvis lettet når en pasient holder sin kroppen oppreist i stående eller sittende stilling. Når han legger seg ned i sengen om natten for å sove, forverres lunger, som fører til problemer med å puste og muligens utløse orthopnea.

Angstlidelse

Noen pasienter med angstlidelser preget av panikkanfall kan også oppleve orthopnea. Symptomer på et panikkanfall inkluderer brystsmerter, intense følelser av frykt, og følelsen at du ikke kan ta pusten. Hvis et panikkanfall utløses om natten mens en pasient er i hvilemodus, kan hun vekke i stand til å puste og opplever orthopnea.

Sleep Apnea

Noen av årsakene til søvnapné kan også forårsake orthopnea. I søvnapné, en pasient opplever episoder med sluttet å puste under søvn, ofte varer lenger enn 10 sekunder. Årsaker kan inkludere nasal obstruksjon, en smal luftveier i halsen og store mandler. Disse kan også føre til vanskeligheter med å puste normalt mens du ligger nede.