Digidexo.com

Hva er zoledronsyre?

Hvis du lider av multippel myelom, prostatakreft eller hyperkalsemi på grunn av en ondartet sykdom, eller hvis du er utsatt for hoftebrudd eller har smerter på grunn av benmetastaser, spør legen din om forskrivning zoledronsyre, en biophosphonate.

Identifikasjon

Zoledronsyre er en fosfonatet - et stoff som er utformet for å hindre tap av benmasse. Det er markedsført under navnene Zometa, Zomera, Aclasta og Reclast og er godkjent av Food and Drug Administration til bruk i å forebygge skjelett brudd.

Bruk

Dosen av zoledronsyre standarden er 4 mg, som administreres ved en IV over en periode på 15 minutter hver tredje til fjerde uke i kreftpasienter. Hos pasienter som får Reclast for Pagets sykdom, er en dose på 5 mg brukes. For pasienter som behandles for alvorlig osteoporose, kan en 5 mg dose zoledronsyre gis en gang i året for å hindre vertebrale frakturer.

Side Effects

Det er ikke uvanlig at pasienter som fikk sitt første gjør zoledronsyre erfaring influensalignende symptomer, inkludert hodepine, kvalme, luftveissymptomer og smerter i kroppen. Andre vanlige bivirkninger av å bruke zoledronsyre er tretthet, anemi, muskel og leddsmerter, feber og generalisert hevelse. Sjelden, vil noen kreftpasienter opplever en tilstand som kalles "oseonecrosis i kjeven", som fører til en redusert blodtilførsel til kjeven og resulterer i bein død.

Forholdsregler

Ikke bruk zoledronsyre hvis du er gravid, ettersom det kan skade fosteret. Hvis du lider av lammelser eller har nedsatt nyrefunksjon, snakke med legen din om bruk av zoledronsyre, da det kan føre til en forverring av symptomene dine eller føre til nyresvikt.

Forslag

Hvis du tar zoledronsyre for å forebygge eller langsom bentap, bør du ta et kalsiumtilskudd på minimum 500 mg hver dag, også. Produsenten foreslår også å ta en daglig multivitamin som inneholder minst 400 IE vitamin D.