Digidexo.com

Hva er sovende TB?

Hva er sovende TB?


Tuberkulose er en bakteriell infeksjon som begynner i lungene. TB spres gjennom luften når en smittet person hoster eller nyser, spre bakterier i aerosol dråper. Når du blir utsatt for TB, kan bakteriene bli ødelagt av immunsystemet ditt, og du vil ikke bli smittet. Ditt immunsystem kan også inneholde infeksjon i lungene, forårsaker bakterier å bli sovende. Dette er kjent som "sovende TB."

Årsaker

Tuberkulose er forårsaket av mycobacterium tuberculosis bakterie. TB er smittsom, men er forholdsvis vanskelig å skaffe. De fleste mennesker er smittet av personer de har fortsatt kontakt med, i motsetning til å fange det fra et kort møte med en fremmed. Bare om lag 1 av 10 personer som er utsatt for TB faktisk utvikle en TB infeksjon.

Patogenesen

Tuberkulose ødelegger de fine hulrom i lungene. Infeksjon fører til brystsmerter, hoste og blodig oppspytt. Avansert tuberkulose infeksjon kan spre seg til andre organer i kroppen og føre til døden. Noen individer er i stand til å bekjempe tuberkulose infeksjoner med sitt immunforsvar. TB blir behandlet med antibiotika.

Dvalen

Noen mennesker er smittet med tuberkulose, men hell inneholde infeksjonen uten å drepe alle TB-bakterier. Bakteriene går inn i en tilstand av dvalen. En person med sovende TB vil teste positivt for TB i en hudtest, men vil ikke vise symptomer på tuberkulose. Personer med sovende TB kan ikke passere smitte videre til andre mennesker.

Aktiv TB

Personer med sovende TB er tilbøyelig til å utvikle infeksjon selv år etter å ha sovende TB. Det er mange triggere som kan føre sovende TB til å bli aktive og begynner å formere seg. Det er sannsynlig å være forårsaket av en svekkelse av immunforsvaret. Dette skjer selvsagt med alderen. Ditt immunsystem kan også bli svekket av narkotika eller alkohol misbruk eller feilernæring. Kjemoterapi kan også utløse latent TB til å bli aktive. Det er mange stoffer som kan svekke immunforsvaret, inkludert steroider som kortison (brukt i lengre perioder) og TNF-hemmere som brukes til å behandle leddgikt.

Test og behandling

En hud test kalt Mantoux testen er gitt. En liten injeksjon fremstilles subkutant i underarmen. Et par dager senere, vil en medisinsk tekniker sjekke injeksjonsstedet for hevelse. Dette indikerer om du kanskje har tuberkulose eller ikke. Hvis testen er positiv, kan legen bestille en kiste X-ray for å bekrefte TB infeksjon. Falske positive resultater kan oppstå hvis du har en relatert mykobakterieinfeksjon. Falske negativer oppstå hos personer med svekket immunforsvar. Det er mange legemidler som brukes til å behandle sovende og aktiv TB. Noen stammer av TB er blitt motstandsdyktige mot legemidler, og er mer vanskelig å behandle.