Digidexo.com

Stimulus & makuladegenerasjon

Stimulus & makuladegenerasjon


Makula (latin for "spot") er en flekk på netthinnen som tilsvarer sentrum av synsfeltet. Dette området inneholder de fleste fotoreseptorer, og det er vårt område er skarpest syn. Macula degenerasjon er ofte aldersrelatert.

Stimulus og makuladegenerasjon

Macula degenerasjon er ikke forårsaket av for mye stimulering (for eksempel sterkt lys) eller for lite stimulering (lesing i mørket), som en gang var tenkt. Det er aldersrelatert, forårsaket av en opphoping bak netthinnen. Makuladegenerasjon fører til en meget karakteristisk respons på stimuli - en mørk flekk i sentrum av synsfeltet.

Årsaker og virkninger

Stimulus er ikke helt blokkert av makuladegenerasjon. Den mørk flekk i sentrum av synsfeltet gjør det vanskelig å lese og gjenkjenne ansikter. Synet forblir intakt, men er redusert i kvalitet og farge. Personer med macula degenerasjon lære å se på verden ut av hjørnene i øyet - sidelengs i stedet for rett på.

Typer av makuladegenerasjon

Det finnes to typer macula degenerasjon: tørr og våt. Tørr makuladegenerasjon er forårsaket av en opphoping av drusen mellom netthinnen og årehinnen. Våt makuladegenerasjon er forårsaket av nye blodkar vekst mellom netthinnen og årehinnen. Begge kan noen ganger bli hjulpet med laser prosedyrer.