Digidexo.com

Hva kan påvirke en PSA Reading?

En PSA-avlesningen er et mål på prostata-spesifikt antigen, som er et protein som finnes i prostataceller. Dette nivået blir oppnådd ved et blodprøvetaking. Visse faktorer og medisiner kan forandre en PSA-nivå.

Unormale nivåer

PSA nivåer over normal indikere prostatakreft, prostatitt eller benign prostatahyperplasi (BPH). Hvis PSA nivået er hevet, vil legen utføre ytterligere tester for å finne årsaken til din høyde.

Medisiner

Visse medisiner som diethylstilbestrol (DES) og finasterid (Proscar, Propecia) kan redusere PSA nivåer. Legen din vil fortelle deg om du trenger å holde disse medikamentene før har PSA nivå trukket.

Eksamen

En PSA-nivå bør trekkes før eller flere timer etter en digital rektal undersøkelse for å unngå en litt hevet PSA-nivå. En digital rektal undersøkelse er utført for å sjekke prostata for misdannelser.

Prosedyrer

En PSA-nivå bør trekkes før eller seks uker etter en transuretral reseksjon av prostata (TURP) eller prostatabiopsi fordi disse prosedyrene kan heve en PSA-nivå.

Infeksjoner

En urinveisinfeksjon (UVI) eller prostatitt kan heve en PSA-nivå så mye som fem ganger det normale nivået for opptil seks uker.