Digidexo.com

Hva er de forskjellige typene av DNA?

DNA som bærer de sentrale instruksjoner for proteinsyntese i cellen. DNA bærer gener som er kodet og overført til RNA-molekyler. Disse RNA-molekyler forlate kjernen (i dyreceller) og er oversatt til funksjonelle proteiner. Selv om det DNA som finnes i kromosomer (type B) er den mest populære typen av dobbelt-helix struktur, er det flere andre former av DNA.

DNA Struktur

DNA-typene er differensiert etter deres dannelse og helix struktur. Komponentene av dobbeltspiralen er spesifikke for alle DNA. DNA består av en sukkerfosfat-ryggraden med en intern nitrogenholdig base. Den nitrogenholdige basen hydrogen bond holder dobbeltspiralen strukturen ved å kombinere to komplementære DNA-tråder. Den ytre ryggraden er negativt ladet, som gir interaksjon med andre molekyler.

B-DNA

B-DNA er den formen ofte observert i kromosomene. B-DNA er en høyrehendt helix med 10 basepar per tur. B-DNA blir replikert og anvendes i transkripsjon og translasjon av RNA, som er molekylet som brukes for proteinsyntese. B-DNA som kan være denaturert, hvilket betyr de hydrogenbindinger blir fjernet. Dette er egentlig det første skrittet i å replikere DNA i cellen.

En DNA-

A-DNA er også en høyredreiende heliks. Det er imidlertid flere basepar per omdreining. A-DNA har 11 basepar per tur. Andre enn de mer kompakt struktur, er A-DNA lik B-DNA. Det er biologisk aktiv i cellen, og det danner krystallisert strukturer i laboratorieeksperimenter.

Z-DNA

Z-DNA er den type av DNA som er en venstredreiende heliks. Det er også kjent for å være biologisk aktive i sikksakk formasjoner av repete basepar sekvenser. Z-DNA har 12 basepar per tur, så det bærer de fleste gener mellom hver tur. Z-DNA spiller en rolle i RNA-transkripsjon, som er proteinsynteseprosessen for å skape mRNA fra en DNA-tråd. mRNA (melding RNA) er molekylet som bærer transkribert gener til ribosomene hvor proteiner er syntetisert.

cDNA

cDNA (komplementært DNA eller klonal) er en type DNA som brukes for å beskrive biblioteker av genetisk informasjon. cDNA blir anvendt i tester for legemidler og forskning av sykdommer. cDNA er et komplementære tråd som blir transkribert i laboratorier for å lage gener. Genteknologi bruker også disse DNA biblioteker for å lage modifiserte versjoner av genomisk informasjon.