Digidexo.com

Er glutenfri mat bedre for deg enn vanlig mat?

Er glutenfri mat bedre for deg enn vanlig mat?


Glutenfri mat er viktig for personer med cøliaki og andre helseproblemer knyttet til gluten. For folk uten at disse betingelsene, glutenfrie matvarer er ikke iboende bedre enn matvarer med gluten. Unngå eller minimere gluten inntak kan hjelpe folk gjøre sunnere matvalg, men unngå gluten helt kan føre til mangler i viktige vitaminer og mineraler.

Gluten og cøliaki

Gluten er en type protein som finnes i enkelte korn, slik som hvete, bygg og rug. Glutenfri mat først berømmelse som svar på økt forekomst av cøliaki, som rammer om lag 1 prosent av amerikanerne, konstaterer WebMD. Når personer med cøliaki spiser gluten, deres immunforsvar har en unormal reaksjon som forårsaker betennelse i tynntarmen. Dette kan føre til diaré, anemi, bensmerter og en hud utslett kalt dermatitis herpetiformis.

Gluten Sensitivity

Glutenfrie matvarer kan også være bedre for folk med en tilstand som kalles glutenintoleranse. Denne tilstand, som rammer opp til 18 millioner amerikanere, ifølge Prevention.com, ikke forårsaker tarmbetennelse. Men når folk med glutenintoleranse spise gluten, kan de utvikle magekramper, diaré, oppblåsthet og luft i magen. Mekanismen for denne sykdommen er ikke godt forstått, men den kan være forårsaket av virkningene av gluten på tarmbakterier.

Andre fordeler

Glutenfrie matvarer kan gi fordeler for mennesker uten cøliaki eller glutenintoleranse. Eliminere matvarer som hvitt brød, pasta laget med hvitt mel og masseproduserte bakevarer fra kostholdet kan bidra til å redusere mengden av kunstige konserveringsmidler og raffinerte karbohydrater forbrukes. Mange glutenfrie dietter understreke frisk frukt og grønnsaker, som nesten alle av dem mangler gluten. Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker og andre glutenfrie matvarer, slik som lav-fett meieri og magre proteinkilder gir fiber, vitaminer, mineraler og proteiner uten å legge høye nivåer av fett eller karbohydrater.

Risiko

Etter en glutenfri diett kan ha noen utilsiktede konsekvenser, spesielt for folk som ikke har en medisinsk reaksjon mot gluten. Mange hele korn inneholder gluten, og disse fiberrike korn kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom, type 2 diabetes og visse former for kreft. Hele korn er også rik på mange vitaminer, spesielt B-vitaminer og jern. Alle som ønsker å eliminere gluten fra hennes diett bør snakke med en ernæringsfysiolog eller en lege for å hjelpe henne å utvikle en sunn spising plan.