Digidexo.com

Hvordan er en Bone Density Screening Done?

Definisjon

Hvis du hve osteoporose, er det mer sannsynlig at lider av beinbrudd på grunn av redusert benmasse. Dine bein blir porøse og sprø. Hvis du er bekymret for osteoporose, spør legen din om en bentetthet screening. En bentetthet screening er også noen ganger kalt en DXA scan, eller densitometry. Denne testen kan oppdage ikke bare om du allerede har osteoporose, men også om du er i faresonen for å utvikle det. Med et tidlig varsel, kan du ta forebyggende tiltak for å avverge osteoporose. Du kan også bestemme om eventuelle tiltak du allerede tar jobber med å gjenopprette benmasse.

Forberedelse

Den bentetthet screening er en smertefri, enkel prosedyre. Før testen, må du informere legen din dersom du nylig har hatt oral kontrast eller noen tester som bruker radioaktive sporstoffer i en injeksjon. Disse prosedyrene kan blande seg med resultatene fra bentetthet screening.

Prosedyre

Det er to enheter som legen din kan bruke til å teste bentetthet. Hvilken enhet som brukes, avhenger av hvilke bein legen din bestemmer seg for å teste. Hun kunne teste bein i korsryggen eller bein i underarmen og håndleddet. En sentral enhet måler tettheten av ryggraden eller hofte. Du trenger å legge seg ned på maskinen i omtrent fem til ti minutter. I løpet av denne tiden, vil maskinen ta røntgen. Hvis legen bruker en ytre enheter, vil hun ta røntgen av bein i håndledd eller hånd. En ekstern enhet er en mindre maskin. Imidlertid er det ikke så nøyaktig som en sentral enhet. Hvis testen på en ekstern enhet viser en høy risiko for brudd, kan legen anbefale å ha en annen test gjort på en sentral enhet.

Resultater

Resultatene fra en bentetthet screening er delt inn i to score. Din T-score gjenspeiler enten du er over eller under beintetthet som en ung voksen av kjønn ville vanligvis har. En T-score på under -2,5 betyr at du har osteoporose. En T-score mellom -1 og -2,5 betyr at du er i faresonen for å utvikle osteoporose. Noe høyere enn -1 indikerer at du har en normal bentetthet. Mens T-score tar bare kjønn i betraktning, vil Z-score rangere bentetthet mot typiske tettheten funnet i mennesker i din størrelse, alder, etnisk eller rasemessig opprinnelse og kjønn. En Z-score på mindre enn -1.5 indikerer at du har osteoporose som er forårsaket av noe annet enn aldring. Dette kan hjelpe legen utvikle en individuell behandlingsplan for deg.