Digidexo.com

Type metaller som brukes for tannlege verktøy

Type metaller som brukes for tannlege verktøy


En tannlegekontor er aldri komplett uten et brett av skarpe og spisse enheter. Disse blanke instrumenter hjelpe tannleger undersøke, rent, fjerne og reparere tenner. Selv om de en gang ble laget av en rekke materialer som bein eller elfenben, er de fleste dentale instrumenter i dag laget av metall eller metallegeringer.

Stainless Steel

Den vanligste type metall som brukes for tannverktøy er av rustfritt stål, en stållegering som er svært motstandsdyktig mot flekker, korrosjon og rust. Kirurgiske instrumenter er ofte laget av rustfritt stål, fordi den holder seg lyst og er lett å sterilisere. Probes, speil, hakker og tang er blant de tanntekniske instrumenter vanligvis laget av rustfritt stål.

Carbon Steel

En annen type av stållegering, er karbonstål hardere enn rustfritt stål, men er mer utsatt for korrosjon. Mange tannlegeinstrumenter med skarpe kuttekanter, som for eksempel skalpeller, er laget av karbonstål, fordi en legering med en høyere prosentandel av karbon vil gjøre et verktøy som er både hardere og bedre i stand til å opprettholde en skarp kant for en lengre tidsperiode.

Tungsten Carbide

Wolframkarbid er brukt til å lage de biter, eller "burs", som passer inn i en dental drill. Oppfunnet av Rudolph Funke i 1917, ble wolframkarbid først brukt til tann borkroner i 1948. Det er et godt valg for burs fordi det er et svært slitesterkt metall, og den er i stand til å motstå den høye varme som genereres ved rotasjon av drillen.

Krom og nikkel

Krom og nikkel er vanlige komponenter i stållegeringer, men er primært begrenset til tannlegeverktøy som ikke brukes for selve skjæringen av tannstrukturer. Stållegeringer med en høyere prosentandel av krom er mer motstandsdyktig mot riper, mens legeringer med en høyere prosentandel av nikkel har en glattere, mer polert utseende.

Historie

Funn har antydet at folk i steinalderen brukte råolje tannlegebor laget av flint å kurere tannpine nesten 9000 år siden. Metal ble brukt i det 18. og 19. århundre av smeder, hvem dags dental tang fra jern. Picks og skrapere fra denne tidsperioden ble laget fra metaller som sølv og gull plate, selv om de ofte ble også laget av skåret tre, elfenben eller stein.