Digidexo.com

Hvordan diagnostisere skrumplever

Hvordan diagnostisere skrumplever


Levercirrhose er sluttfasen for flere kroniske leversykdommer. Ordet "skrumplever" kommer fra det greske "kirrhos", som betyr gul, med henvisning til fargen på syke leveren som sett ved obduksjon. Cirrhose er en prosess som kjennetegnes ved en langsom fibrose av normale leverceller i unormale knuter. Korrelasjonen mellom tilstanden av leveren og symptomene er ofte dårlig. Her er hvordan å diagnostisere skrumplever.

Hvordan diagnostisere skrumplever

Forvent skrumplever å bli oppdaget bare tilfeldigvis i tidlig stadium av sykdommen. Disse pasientene er ofte asymptomatiske før sykdommen er avansert.

Legg merke symptomer som oppstår som leveren begynner å svikte, og friske celler blir erstattet med arrvev. Pasienten kan oppleve magesmerter, utmattelse, tretthet, tap av matlyst, kvalme, svakhet og vekttap. Noen pasienter kan også oppvise et edderkoppnett mønster av blodkar på huden.

merker symptomer på skrumplever komplikasjoner fra en fysisk undersøkelse. Disse inkluderer vanligvis blødninger, blåmerker, ødem, gallestein, kløe og gulsott.

Run laboratorietester for å finne andre tegn på skrumplever. Disse kan avdekke en større følsomhet for medisinering, høyere nivåer av giftstoffer i blod, og portalvenen hypertensjon. Pasienter med skrumplever kan også utvikle type-2 diabetes og leverkreft.

Gjør diagnosen i de fleste tilfeller basert på symptomene, fysisk undersøkelse og laboratorieprøver. En leverbiopsi kan utføres for å bekrefte diagnosen, men dette er sjelden nødvendig. Biopsien er undersøkt histologisk for tegn på arrdannelse eller sykdom.