Digidexo.com

Life Cycle av Giardia lamblia

Giardia lamblia er en encellede, protozo flagellaten som kan infisere tarmkanalen hos mennesker, forårsaker alvorlig diaré, magesmerter, oppblåsthet, kvalme og oppkast. Malabsorpsjon problemer kan også skyldes kroniske tilfeller av giardiasis.

Distribusjon

Giardia lamblia forekommer i varmt klima over hele verden. Det er vanlig blant barn, som er mer sannsynlig å plassere forurensede elementer i deres munn. Den er den mest vanlige parasittiske infeksjoner i USA.

Cyste Stage

Giardia vil passere gjennom fordøyelsessystemet til en vert, og ble til slutt slått ut i avføringen. Cyster kan da utilsiktet forurense mat, vann eller andre elementer, fortsetter å overleve i månedsvis. Disse cystene kan etter hvert bli spist av en vert. Trophozoites, den mobile form av parasitten, kan også sendes i avføringen, men vil ikke overleve utenfor verten.

Trophozoite Stage

Når spist, vil en cyste åpne i tynntarmen og slipper to trophozoites. Disse vil da gjengi gjennom binær fisjon i tynntarmen. De vil da enten svømme fritt i tarmene, eller fester seg til veggen av tarmen med en ventral suger.

Encystation Stage

Som trophozoites bevege seg gjennom tarmkanalen mot kolon, danner de cyster som et middel for beskyttelse. Disse vil bli eliminert i avføringen av verten. På dette stadiet, kan cyster infisere en annen vert ved å forurense mat, vann eller andre elementer som kommer i kontakt med munnen til verten.

Diagnose og behandling

Diagnosen er gjort ved å søke etter cyster og trophozoites i en nylig samlet avføringsprøver. Duodenal væsker prøver eller duodenal biopsier kan også være avslørende. Antigen blodprøver kan også hjelpe i diagnosen. Stoffet av valget for behandling av en Giardia lamblia infeksjon er metronidazol og tinidazole.

Forebygging

Giardiasis er enkel å forebygge ved å unngå forurenset vann, mat eller andre elementer. Kokende vann som kan være forurenset før drikking kan effektivt hindre sykdommen. Vaske frukt og grønnsaker som skal spises rå eller matlaging matvarer vil også redusere risikoen for infeksjon.