Digidexo.com

Liver Anatomy & Funksjoner

Leveren er et livsnødvendig del av fordøyelsessystemet. Det er nødvendig for å lagre energi, fjerne avfall og giftstoffer, produserer kjemikalier, støtter immunforsvaret og forbrenne maten. Kroppen din kan ikke fungere uten en fungerende lever. Men leversykdommer påvirker millioner av mennesker over hele verden.

Funksjon

Leveren har flere funksjoner, hvorav de fleste er relatert til fordøyelse, inkludert fremstilling av stoffer som bryter ned fett, omdanner ammoniakk til urea (primær substansen i urin), omdanner glukose til glykogen, lagring av mineraler og vitaminer, produksjons-aminosyrer og opprettholde en skikkelig nivået av glukose i blodet. I tillegg produserer leveren 80 prosent av kolesterol i kroppen og regulerer blodpropp.

Funksjoner

Leveren din kan holde rundt en halvliter blod. Mesteparten av blodet som forlater tynntarm og magen passerer gjennom leveren før du reiser til resten av kroppen din. Blodet kommer fra tynntarm og magen inneholder ferske næringsstoffer at leveren prosesser og benytter for sine mange funksjoner.

Identifikasjon

Leveren er en uregelmessig kjegle-formet organ sammensatt av to store fliker som er igjen delt opp i mindre lobules. Det er mørkt rødbrunt og er i øvre høyre kvadrant av magen, under mellomgulvet og over høyre nyre og galleblæren.

Størrelse

Voksne mennesker kan variere i størrelse, og det samme kan leveren. Gjennomsnittsvekten av en frisk normal human lever er 3 pounds. Det er ca 15 til 17,5 cm i høyden og 20 til 22,5 cm på tvers og er litt mindre hos kvinner enn menn. Retten leverlapp er seks ganger større enn venstre lapp.

Betraktninger

Leveren er sårbare for skader fra alkohol, traumer, mikroorganismer og medisiner samt genetiske sykdommer. Leveren er imidlertid det eneste organ inne i kroppen i stand til fullt ut å regenerere seg selv mens skadet eller sykt.