Digidexo.com

Kan jeg dør av HPV?

En seksuelt overførbar infeksjon med høyrisiko HPV virus har potensial til å forårsake livstruende kreft hos menn og kvinner. Du kan redusere sjansene for en HPV-infeksjon gjennom sikker sex praksis og årlige medisinske undersøkelser.

Identifikasjon

HPV, kjent som humant papillomavirus, er en vanlig seksuelt overført sykdom. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sier at minst 50 prosent av seksuelt aktive kvinner og menn få en HPV-infeksjon på et tidspunkt i livet.

Høyrisiko HPV

Høyrisiko HPV-stammer har potensial til å forårsake lesjoner som kan utvikle seg til potensielt dødelige kreftformer. Lav-risiko HPV-infeksjoner kan forårsake veksten av unormale celler, men ikke føre til kreft.

HPV og livmorhalskreft

Høyrisiko HPV-infeksjoner er assosiert med utvikling av livmorhalskreft. The National Cancer Institute sier at anslagsvis 4000 amerikanske kvinner ville dø i 2007 som følge av livmorhalskreft forårsaket av høyrisiko HPV-infeksjoner.

HPV og andre typer kreft

The National Cancer Institute rapporterer også at HPV-infeksjon øker risikoen for andre typer kreft, for eksempel i munnhule og svelg kreft, kreft i anus, vaginal kreft og peniskreft.

Slik unngår du at HPV Dødsfall

Sikker sex praksis og vanlig celleprøve screening kan forebygge HPV-dødsfall. The American College of Fødselsleger og Gynekologer (ACOG) sier at årlige celleprøver hindre ca 3700 dødsfall fra livmorhalskreft i USA hvert år.