Digidexo.com

Hva er preseptale Cellulitt?

Preseptale Cellulitt, også kalt periorbital appelsinhud, er en bakteriell infeksjon i øyelokket og andre myke vev rundt øyet. Det vanligvis oppstår når en øvre luftveisinfeksjon sprer seg til området rundt øynene, men kan også skyldes ytre okulær infeksjon eller kort tid etter traumer til området. Denne infeksjonen er mest vanlig hos små barn. Medscape rapporterer at om lag 80 prosent av pasienter med preseptale appelsinhud er under 10 år, med de fleste av dem under fem år. Dette er en vanlig infeksjon som vanligvis er milde. Til tross for sin sjeldenhet, men kan komplikasjoner være alvorlig. Hvis infeksjonen ikke er gitt riktig behandling, kan det spre seg bak øyeeplet og føre til en livstruende tilstand som kalles "orbital cellulitt", som krever umiddelbar sykehusinnleggelse og intravenøs administrasjon av antibiotika.

Klassifisering og komplikasjoner

Det er viktig å være oppmerksom på forskjellene mellom den felles preseptale og mer alvorlig orbital cellulitt, spesielt fordi de deler noen symptomer. Preseptale eller periorbital appelsinhud påvirker øyelokket og omkringliggende bløtvev foran orbital septum (en tynn membran som skiller øyelokk fra dypere orbital strukturer og bidrar til å blokkere overflatiske infeksjoner sprer seg inn i de dypere strukturer i bane). Orbital eller postseptal appelsinhud påvirker områdene bak orbital septum. Hvis preseptale appelsinhud sprer posterior til orbital septum, kan det til slutt føre til permanente synsproblemer, nevrologiske problemer, eller, hvis det sprer seg systemisk, hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning. Både Periorbitalt og orbital cellulitt er mer vanlig blant barn, men den tidligere skjer langt oftere enn sistnevnte. Dette er heldig, med tanke på at preseptale appelsinhud er vanligvis mye mindre alvorlig enn postseptal cellulitt, med sistnevnte som krever aggressiv behandling, ofte inkludert kirurgi. Preseptale appelsinhud på egen hånd ikke forårsake permanent skade. For en persons liv eller visjon om å bli alvorlig truet, må bakteriene spres til bane. Tidlig diagnose og behandling kan dramatisk redusere sjansene for infeksjonen sprer seg.

Årsaker

Den vanligste årsaken til preseptale appelsinhud er når infeksjonen forårsaker bakterier inn i området gjennom lokale traumer, for eksempel en ripe, svinesti eller insektbitt. De mest vanlige bakterier til å forårsake preseptale cellulitt er Streptococcus pneumoniae og forskjellige stammer av Staphylococcus aureus, inkludert og epidermidis. Øvre luftveisinfeksjoner, vanligst bihulebetennelse, kan forårsake preseptale appelsinhud ved å spre inn i de overfladiske vev rundt øyet. Noen systemiske sykdommer, slik som varicella zoster-virus og astma, er forbundet med preseptale appelsinhud i begge øyne.

Symptomer

Symptomer på både preseptale og postseptal appelsinhud inkluderer akutte smerter i øyelokket, misfarging eller rødhet, varme og omfattende hevelser, som kan gjøre det vanskelig eller umulig å åpne øyet. Merk at med preseptale cellulitt, visjonen vil faktisk ikke bli svekket stund, med orbital cellulitt, er både øye-bevegelsen og visjon berørt. I tillegg, feber, sykdomsfølelse og protopsis (protrusion av øyeeplet) innebærer orbital cellulitt, da disse symptomene ikke ville følge periorbital appelsinhud. Disse symptomene vil vanligvis presentere seg følgende øvre luftveisinfeksjon eller lokale traumer.

Diagnose

Preseptale appelsinhud vil bli diagnostisert av en klinisk vurdering. Legen din vil teste din øyets motilitet og skarphet. Hvis øyet er normalt andre enn hevelse, er preseptale appelsinhud den mest sannsynlige årsaken. En annen ledetråd er hvis det er en synlig opprinnelsen infeksjon på huden. Hvis funnene er tvetydige, noe som kan skje spesielt med små barn, kan en avbildning test som en CT eller MR gjøres for å bekrefte orbital cellulitt og eventuelt diagnostisere bihulebetennelse.

Behandling

Tett observasjon og antibiotikabehandling danne den vanligste behandlingsplan for preseptale appelsinhud. I begynnelsen vil behandlingen være rettet mot patogener som forårsaker øvre luftveisinfeksjoner, spesielt bihulebetennelse. Voksne og eldre barn i hvem orbital celulitis er definitivt diskvalifisert og som ikke viser noen tegn på systemisk infeksjon kan bli gitt muligheten til poliklinisk behandling. Dette består av en muntlig antibiotika behandling plan som varer ca 10 dager. Hvis imidlertid pasienten ikke har reagert i løpet av de første to til tre dager, kan IV behandling anbefales. I alvorlige tilfeller, eller hos yngre barn, er sykehusinnleggelse involverer nøye observasjon og intravenøs antibiotika den mest sannsynlige behandlingsplan. Dette bør vare i ca syv dager. Hvis det imidlertid ikke er noen forbedring innen en til to dager, eller hvis tilstanden forverres, muligheten for orbital cellulitt eller antibiotika-resistente patogene (for eksempel MRSA) vil bli vurdert. Hvis pasienten blir bedre i løpet av to til tre dager, utslipp med fortsatt poliklinisk behandling blir en mulighet. I tilfelle av alvorlig preseptale appelsinhud med øyelokk abscesser tilstede, er kirurgisk drenering mulig. Dette er vanligvis ikke nødvendig.