Digidexo.com

Pensjonist og finmotorikk

Pensjonist og finmotorikk


Finmotoriske ferdigheter er evnen til å bruke små, koordinerte bevegelser av hendene og fingrene til å fullføre oppgaver som skriving, sying og skrive. Som mennesker alder, deres fingerferdighet avtar, som er noen ganger på grunn av medisinske tilstander som Parkinsons sykdom, hjerneslag og leddgikt. Aldersrelatert synet forverring kan påvirke hånd-øye-koordinasjon, som også er nødvendig for kontroll av finmotorikk. Pensjonist kan opprettholde sine motoriske ferdigheter, som for eksempel å sy eller spille et instrument, hvis de fortsetter å trene regelmessig. Ved å gjøre endringer i livsstil, kan pensjonister bidra til å forebygge degenerative sykdommer og å administrere eventuell senere forverring av motoriske ferdigheter.

Parkinsons sykdom

Parkinsons sykdom (PD) er en degenerativ sykdom med en rekke symptomer, inkludert tap av koordinasjon og finmotorikk. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan lider utvikle skjelvinger og stivhet og miste grepet styrke. Dette får dem til å droppe gjenstander oftere og å slite med dressing og grunnleggende hygienerutiner. Symptomene på PD kan forårsake ubehag og forlegenhet for lider. Dermed risikerer de å begrense sine aktiviteter eller blir huset eller er deprimert, som alle kan føre til dårlig ernæring, mangelfull trening, og videre muskelatrofi (dvs. tap av muskelvev) og tap av håndkontrollfunksjon. Dr. Rajesh Shah, på Ask Dr.Shah.com, anbefaler at lider spise mer frukt, grønnsaker og helkorn; drikke mer vann; og utføre regelmessig mosjon for å hjelpe administrere symptomer på PD. For å unngå frustrasjon når dressing, anbefaler Dr. Shah klær som har elastiske linning og stoff festene i stedet for knapper.

Strokes

Strokes kan forårsake problemer med finmotorikk grunnet lammelse; spastisitet (dvs. muskel tetthet); og nedskrivning av reflekser, balanse og koordinasjon. Personer over 55 år er på et høyere risiko for hjerneslag, men pensjonister kan ta skritt for å redusere risikoen ved å vedta en sunn livsstil. Dette inkluderer: kontroll av blodtrykket og kolesterolnivået; unngåelse av røyking; kontroll over alkoholinntaket for å holde seg innenfor trygge, anbefalte grenser; og et sunt kosthold og treningsprogram for å unngå fedme. For de som har lidd en nedgang i fingerferdighet på grunn av et slag, anbefaler National Stroke Association en rekke øvelser som "bedre koordinering og hastigheten på bevegelsen nødvendig for finmotorikk." Den anbefaler også endringer i hjemmet og tillegg av nyttige redskaper for måltid forberedelse, for eksempel små elektriske kjøkkenmaskiner, miksere, blandemaskiner, kan openers og juicers.

Leddgikt

Artrose er en av de vanligste former for leddgikt som påvirker negativt finmotorikk av pensjonister. Selv slitasjegikt ikke er begrenset til eldre mennesker, utvikler det seg over tid og kan føre til betennelse i leddene i hånden. Dette kan føre til et svekket grep styrke og hevelse i fingrene, som kan forårsake smerte når lider gjennomføre oppgaver som krever finmotorikk. Arthritis Care anbefaler øvelser for hender og fingre, for eksempel langsomme, kontrollerte finger bøyer som kan bidra til å bygge styrke og bevegelsesutslag. Du bør gjenta disse to ganger om dagen. Bruk en håndledds arbeider skinne for å sikre riktig støtte og plassering av hånden din når du utføre oppgaver som å skrive, og bruke et hvile splint når hånden din er i ro. Kosttilskudd, som for eksempel omega-3 fiskeolje, kan bidra til å redusere betennelse i leddene.

Forringelse av Vision

Oppgaver som krever god hånd-øye-koordinasjon kan bli mer utfordrende med alderen. Imidlertid er aldersrelatert syns forverring ofte behandles. Regelmessige synsundersøkelser er avgjørende for å diagnostisere eventuelle tilstander eller sykdommer som kan forårsake tap av syn. For eksempel pensjonister noen ganger utvikle grå stær, som slår linsen i øyet overskyet og krever kirurgi. Kataraktoperasjon er en poliklinisk prosedyre som tar 10 til 15 minutter å fullføre.