Digidexo.com

Vaksine booster skutt Effekter

Vaksine booster skutt Effekter


Den menneskelige immunsystem er sammensatt av ulike celler og vev som kan benyttes til å forsvare kroppen mot smittsomme organismer, som virus og bakterier. Et bemerkelsesverdig trekk ved immunsystemet er dens "minne". Dette er en evne til å reagere på infeksjoner raskere og mer effektivt dersom organismen har oppstått tidligere. Vaksiner gir det første møte uten behov for å utvikle sykdommen fra de smittsomme organismer.

Immunsystemet

De celler og vev i immunsystemet er utformet for å svare på infeksjoner. Prosessen begynner når celler angripe, sluke og fordøye invaderende organisme. Den fordøyde biter av organismen er presentert til et annet sett med celler som vil få antistoffer mot disse bitene. Antistoffene og cellene som produserer dem sirkulerer i kroppen for måneder eller år, avhengig av typen av organisme mot hvilken de reagerte.

Immunresponser

Den primære immunrespons er den hvori de invaderende organismer er ny i kroppen. Uspesifikke svar er den første mobilisert mot inntrengerne, ødelegge dem. Mer spesifikke tiltak er lansert når organismene er oppstått en gang, og helst etterpå. Disse omfatter antistoffer som er skapt til å reagere spesifikt til at organismen. Det er noen ganger, og noen organismer, som ikke utløser dannelsen av antistoff på den første eksponering.

Booster vaksine

En booster-vaksine er den andre eller tredje vaksine gitt for å fremkalle den sekundære og spesifikk respons. Dette gjøres for å "lure" kroppen til å tro at organismen i vaksinen er en kontinuerlig trussel, en som kroppen skal alltid være forberedt. Eksempler på booster vaksiner inkluderer MMR, stivkrampe og Kikhoste (kikhoste). Disse forsterkere er gitt år etter den første vaksine for å "minne" i kroppen for å bli fremstilt.

Anamnestisk immunrespons

Den sekundære immunrespons er også kjent som en anamnestisk immunrespons. Dette svaret er vanligvis sterkere enn den første responsen, som produserer mer antistoffer og gjør immunsystem celler formerer seg raskt. Ikke alle anamnestiske svar er gode. Ekstreme allergiske reaksjoner er anamnestiske svar. Symptomene sett i disse reaksjoner er et resultat av immunsystemceller og kjemikalier forårsaker irritasjon i huden, luftveiene, og noen ganger til vitale organer.

Adjuvans

Det er ikke alltid nødvendig å gi booster vaksiner når den første vaksine skaper nok av en immunrespons til å meddele immunitet levetid. Dette tyngre immunrespons kan være på grunn av arten av organismen selv. Forskere kan legge til kjemikalier som kalles adjuvans til vaksiner for å lokke fram at tyngre immunrespons første gang vaksinen er gitt. Dette er fordi disse adjuvanser forårsake en forbedret immunrespons, og dermed eliminere behovet for en booster vaksine.