Digidexo.com

Tre kjent typer anfall

Beslag oppstå når det er et kort avbrudd, eller endring i den elektriske aktiviteten i hjernen. Under normal hjerneaktivitet de elektriske impulsene er ryddig og er perfekt koreografert. Når impulsene blir avbrutt eller bli ujevn et anfall kan forekomme. De typer anfall er like varierte som deres årsaker. Mens noen mennesker vil bare ha ett beslag i en mannsalder, andre vil ha dem for hele livet.

Årsaker

Beslag er gruppert i to ganske brede kategorier: generalisert og delvis. Forårsaket av elektriske impulser i hjernen, kan en anfall involvere hele hjernen (generalisert), eller det kan innebære et lite område som i den partielle anfall.

Et beslag kan være forårsaket av en eller flere faktorer, for eksempel en skade på hjernen, en medisinsk tilstand eller feber. Mange sykdommer som epilepsi, demens eller bakteriell meningitt kan også forårsake anfall. Andre årsaker kan være alkoholabstinens, blyforgiftning eller overoppheting.

Tonic kloniske

Tonic kloniske er den mest dramatiske og skremmende anfall å vitne. Tidligere kalt grand mal anfall, det involverer hele kroppen. Denne typen anfall kan forårsake skade som tungen biting og blåmerker fra den intense krampetrekninger. Offeret kan også miste blære og tarm kontroll under anfallet. Tonic kloniske anfall har fire stadier. Under den første fasen personen vil vanligvis kollapse, miste bevisstheten. Det andre trinnet, kalt tonic fasen, får kroppen til å stivne i 30 til 60 sekunder. Dette etterfølges av kloniske fasen som innebærer voldsom rykking av hele kroppen. Den siste fasen er preget av en dyp søvn kalles postiktal fase.

Fravær

Absenser, tidligere kalt petit mal anfall, er korte perioder av hva som kan synes å være dagdrømmer. Personen ser vanligvis ut i en stirre, kan ha tyggebevegelser og er generelt ikke svarer. Absensanfall siste ca 10 til 20 sekunder og når en beslaget slutter, er det ingen ettervirkninger. Personen er vanligvis uvitende om at han selv hadde et anfall. Denne typen anfall vanligvis begynner mellom 4 og 14, og nesten 70 prosent av tilfellene vil forsvinne etter 18 år.

Myoklon

Myoklone anfall som regel innebære begge sider av kroppen. Beslaget er preget av en rask rykking som stammer fra det sentrale nervesystemet. Myoklone anfall har blitt beskrevet av pasienter som små elektriske sjokk, noen ganger forårsaker dem til å kaste eller slippe objekter ufrivillig.

Vanligvis forbundet med ulike syndromer som for eksempel West syndrom, Lennox-Gastaut og juvenil myoklon epilepsi, begynner denne typen anfall vanligvis i tidlig barndom.

Behandling

Anfall behandles med medisiner som kalles antiepileptika. Det finnes mange typer av disse medikamentene, og hver arbeider på en bestemt måte. Medikamentet er foreskrevet, vil avhenge av typen og hyppighet av anfall. Ideelt sett vil et enkelt medikament bli brukt, som kombinerer medikamenter bare legger til muligheten for ubehagelige bivirkninger. For medisiner for å fungere effektivt de må bo på et konstant nivå i kroppen. Dette oppnås ved å følge riktig dosering og nøye overvåking av medisiner i blodet. Noen eksempler på medisiner foreskrevet for beslag er, fenytoin, fenobarbital og karbamazepin, selv om jakten på nye og bedre medikamenter pågår.