Digidexo.com

Hvordan er en prostata eksamen gjort?

Hva er en prostata eksamen?

En prostata eksamen er en medisinsk prosedyre som er utformet for å avgjøre om en manns prostata er forstørret, noe som kan tyde på kreft. Prostata er en valnøtt-sized kjertel som ligger under en mannlig blære. Siden prostata kreft er en av de vanligste kreftformene hos menn, prostata og blære eksamener er et viktig forebyggende prosedyre, spesielt som en mann aldre. Mange menn frata eller unngå prostata eksamener, spesielt digital endetarms eksamen, på grunn av frykt for fysisk eller psykisk ubehag. Slike forsinkelser i screenings kan være farlig, siden fanger kreft tidlig i sin utvikling gir de største mulighetene for fullstendig fjerning av ondartede celler og en full gjenoppretting.

Digital Rektal eksamen

Den digitale endetarms eksamen eller DRE, er en vanlig prostata eksamen prosedyre som kan utføres av en lege eller administreres som en selv eksamen. For å administrere en DRE undersøkelse, setter inn en lege en finger inn i rektum, og gjør fysisk kontakt med prostatakjertel, ved hjelp av fingeren for å føle etter eventuelle klumper eller ujevnheter i tekstur og overflaten av kjertelen. Den DRE er utført med en gummihanske og tilstrekkelig smøremiddel for sanitær og for å redusere fysisk ubehag. Testen kan vanligvis gjennomføres i et minutt eller mindre, forutsatt at pasienten kan overvinne fysisk eller psykologisk ubehag for å tillate legen å utføre undersøkelsen. Effektiviteten av DRE er begrenset til evnen av fingeren for å detektere abnormaliteter, og derfor er en viktig rutinemessig undersøkelse, men bør ikke være den eneste testbruk for å kontrollere for prostatakreft.

PSA Blood Test og Koloskopi

Prostatakjertelen produserer et protein som kalles prostata-spesifikt antigen (PSA), som har en tendens til å øke i konsentrasjon i blodet som prostata utvides, noe som kan tyde på kreft. I denne eksamen, er blod fra en vene og tatt med til et laboratorium hvor det er testet for PSA nivåer. En annen vanlig rektal undersøkelse er kolonoskopi, hvori et kamera er innsatt i rektum og brukes til visuelt å identifisere potensielle problemer i tykktarmen. Mens koloskopi er en primær måte å screene for tykktarmskreft, en rask titt på prostatakjertelen før videre inn i tarmen kan avsløre potensielle problemer. Kolonoskopi har også fordelen av å være i stand til å ta en liten prøve av vev eller biopsi, for å screene vevet for kreft.