Digidexo.com

Hvordan en kald sår Form?

Kontraherende HSV

Forkjølelsessår er væskefylte blemmer som vanligvis vises rundt munnen, lepper eller nese. Til tross for sin lille størrelse, er de ofte svært smertefullt. Men hvordan får vi dem? Den begynner ved kontrahering herpes simplex virus (HSV), Type 1. Dette viruset kan inngås bare ved å dele infisert spytt med noen som allerede har viruset: deling bestikk, kyssing, eller utilsiktet kommer i kontakt med en smittet person spytt.

Viruset blir aktiv

Etter den innledende infeksjon, vil viruset igjen bli aktive ved eller i nærheten av den opprinnelige infeksjon området. Viruset vil typisk inn nervecellene gjennom en pause i huden og reise gjennom nerven til den når et sted kjent som ganglion. Det er her at viruset vil ligge i dvale til den begynner å formere seg igjen. Da det reiser ned nerve til huden. Det er der den kalde sår er dannet.

Utløsning av virus

Utbrudd kan utløses av flere situasjoner. Å ha en forkjølelse, influensa eller feber kan føre til utbrudd. Et tilbakefall kan utløses av stress, hormonelle endringer, over-eksponering til solen, endringer i immunforsvaret og skade på huden. Siden viruset skjuler dypt inne i nerverøttene, kan den ikke behandles med medikamenter. Det finnes ingen kur for viruset, bare noen skritt må tas for å unngå et utbrudd.

Spre virus

Viruset kan spres fra person til person eller fra sted til sted på en enkelt person. Hvis du opplever et utbrudd, og er ikke en hyppig håndvasker, kan du lett spre viruset til andre eller andre deler av din egen kropp. Hvis du berører den kalde sår på leppen, kan du spre den til finger hvis du ikke vasker hendene etter at første kontakt. Du kan også spre viruset ved å dele gjenstander som for eksempel bestikk, barberhøvler, selv håndklær med andre. Du kan passere viruset sammen selv om en kald sår er ikke til stede. Hvis du kommer i kontakt med normal hud, kan den samme huden være Shedding viruset. Den beste måten å unngå viruset er å vaske hendene ofte.