Digidexo.com

Hvordan gjenkjenne Føflekkreft

Hvordan gjenkjenne Føflekkreft


Melanom karsinom (malignt melanom) er en svært farlig hudkreft forårsaket av eksponering for ultrafiolette stråler. Melanom vises som en mol-lignende formasjon på overflaten av huden, men den kan vokse dypere inn i andre lag av huden hvis den forblir uoppdaget. Hvis det blir mottatt og behandlet på et tidlig stadium, er melanom vanligvis ikke dødelig. Når undersøke føflekker eller andre hud vekster for melanom, er det fem hovedfaresignaler å være klar over. Mens det er viktig å jevnlig undersøke huden din for mulige melanomer, er det helt nødvendig å oppsøke lege når det er et mistenkelig vekst hvor som helst på kroppen din. Bare en lege kan utføre testene for å absolutt finne ut om er ikke en vekst kreft.

Bruksanvisning

•  Undersøk hele kroppen etter tegn på melanom i et godt opplyst rom. Det er best å gjøre dette i et rom med en full-lengde speil slik at du kan se så mye av huden din som mulig. En håndholdt speil kan være nødvendig å kontrollere de vanskelige å se flekker.

Undersøk kantene av føflekken din nøye. Melanomer er preget av en mangel på symmetri. Hvis du skulle klippe føflekken din i halvparten ned i sentrum, ville sidene sannsynligvis ikke matche opp om det var en melanom.

Inspiser grenser føflekken din. Melanomer nesten alltid har ujevne kanter, noe som gir dem et annet utseende enn en vanlig fregne eller muldvarp. Noen ganger vil en melanom har en stor, ujevn flekk med andre flekker ved siden av dem. Borders er ofte uklare og upresise.

Se på fargen på føflekken din nøye. Normale føflekker er vanligvis en heterogen brun farge, mens melanomer kan ha flere forskjellige farger. Melanomer kan være hvit, rød, brun, blå eller brun, avhengig av scenen. Den merkelige farging av en føflekk er ofte det første tegn på kreft.

Sjekk ut størrelsen på føflekken din. En vanlig, ikke-kreft føflekk er ofte mindre enn en melanom. Melanomer ofte vokse til å bli større enn på størrelse med en blyant viskelær. Hvis du har en føflekk som ser ut til å være seks millimeter eller større, bør du få det sjekket ut av lege.

Se for endring over tid. En melanom vil gå gjennom mange forskjellige stadier av vekst, i motsetning til en normal mol som generelt vil være den samme. Dersom føflekken din begynner å blø, kløe, utslett eller prikke, bør du gå til en lege og har føflekken din undersøkt.

Gjenta denne prosessen en gang i måneden. Prøv å huske dine freckle mønstre, slik at du vil være i stand til å merke noen uvanlige merker eller flekker.

Tips og advarsler

  • Alltid beskytte huden din når du går ute ved iført solkrem med solfaktor på minst 30.
  • Melanom kan vokse hvor som helst, ikke bare de områder av huden din som ofte utsettes for sollys.
  • Folk med mørkere nyanser av hud får ofte melanom på sine håndflatene eller fotsålene.
  • Melanom kan påvirke folk i enhver hudfarge.
  • Når oppdages tidlig, kan 95% av melanom tilfeller bli kurert.
  • Sjelden vil en melanom vises som et blåmerke som ikke kan leges.
  • Gå til legen din så snart som mulig hvis du er bekymret for at du kan ha melanoma. Selv om du ser en flekk, og er ikke sikker på at det er melanom, er det best å få det sjekket ut.
  • Hos menn er én av tre melanomer funnet på baksiden.
  • Melanom er årsaken til 77% av alle kreftdødsfall-hud.