Digidexo.com

Effektiviteten av ulike typer prevensjon

Effektiviteten av ulike typer prevensjon


De fleste er klar over at den eneste formen for prevensjon som er 100 prosent effektiv er avholdenhet (avstå fra seksuell aktivitet). Men for mange mennesker, dette er ikke et alternativ, og andre former for prevensjon er derfor nødvendig. Med mange typer prevensjonsmidler tilgjengelig for massemarkedet, er det ingen overraskelse at mange mennesker kan spørsmålet hvilken metode som er mest effektiv.

Funksjon

Som navnet antyder, er prevensjon metoder utviklet for å forhindre graviditet ved å hindre en manns sperm fra gjødsling en kvinnes egg. Metoden som brukes for å hindre befruktning vanligvis består av en medisin, enhet eller en bestemt handling, og hver har sin egen rate av effektivitet.

Typer

En av de mest brukte typer prevensjon er barrieremetoder. Barrieren prevensjon metoden er avhengig av bruken av en anordning for å blokkere sperm og hindre den fra å komme inn i kvinnens reproduksjonstrakt. De mest utbredte barrieremetoder er kondomer, prevensjon svamper, membraner og sæddrepende middel. Når det brukes riktig, er den mannlige kondom ca 98 prosent effektiv. Imidlertid, på grunn av muligheten for feil (feilplassering, brudd), er mer realistisk sats omkring 85 prosent. Den kvinnelige kondomet i området fra ca 81 til 95 prosent effektive, mens den preventive svamp strekker 84-91 prosent effektiv. Membranen, på den annen side, varierer 86-90 prosent effektiv. Når det brukes alene, har sæddrepende middel bare en 71-82 prosent rente av effektivitet, men når det brukes sammen med kondom (kvinnelig eller mannlig), svamp eller pessar, kan det være så mye som 94 prosent effektiv.

Betraktninger

Gitt deres ganske høy grad av svikt, er det ingen overraskelse at mange andre prevensjonsmetoder har blitt utviklet. Hormonelle metoder, som for eksempel p-piller, prevensjon patch (Ortho Evra) og en vaginal ring (NuvaRing), har en 99,7 prosent rente av effektivitet når det brukes riktig. Når feilen er tatt hensyn til, faller satsen til 92 prosent. I tillegg til p-piller og plaster, kan hormoner tas via et skudd (Depo-Provera), som har en 97 til 99,7 prosent rente av effektivitet. I tillegg er noen kvinner velge et intrauterin system (en anordning plassert inne i livmoren) som Innlegget. Slike enheter har vist seg å være 99,8 prosent effektiv.

Expert Insight

Studier vist at de mest effektive typer prevensjon er de som ikke er avhengig av brukerhandling. Mens en pille kan bli glemt eller kondom kan lett ødelagt, trenger metoder som Levonova og Depo-Provera ikke krever at brukeren må gjøre noe annet enn gå til legen hennes ved gitte intervaller. Imidlertid, på grunn av vektøkningen og andre symptomer, mange kvinner velger å bruke andre metoder som for eksempel piller, plaster og barriere metoder.

Misforståelse

Mange mennesker feilaktig tror at alle prevensjonsmetoder gi beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer, samt graviditet. Dette er imidlertid ikke tilfelle. Faktisk, den eneste typen prevensjon som hindrer både seksuelt overførbare sykdommer og graviditet er kondomet (både mannlige og kvinnelige versjoner). Noen andre vanlige misoppfatninger rundt prevensjonsmetoder er at visse stillinger hindre graviditet, at en kvinne ikke kan bli gravid i løpet av hennes første akt av samleie eller under mensen og at skylling umiddelbart etter samleie vil forhindre graviditet - alle disse er falske. Den eneste måten sikker måte å unngå graviditet er å bare ikke ha sex. Hvis det ikke er et alternativ, men en form for prevensjon bør brukes til å redusere sjansen for graviditet.