Digidexo.com

Om lymfeknuter

Om lymfeknuter


Lymfeknute er en viktig del av lymfesystemet. Lymfeårer kjøre gjennom kroppen i mye den samme måten blodkar gjør. Kapillarene i sirkulasjonssystemet lekke plasmaet og næringsstoffer inn i vevene i kroppen til å mate de enkelte celler. De fleste av at fluid blir ikke returnert til sirkulasjonssystemet, men i stedet forblir i mellom vevslag som interstitiell fluid. Denne væsken blir filtrert inn i lymfekar og reiser tilbake mot hjertet, hvor den vil bli sendt tilbake til sirkulasjonssystemet. Når interstitiell fluid kommer inn i lymfesystemet fluidet kalles lymfe. Lymfeknuter ligge på bestemte steder langs lymfekar og utføre vitale funksjoner for kroppens immunsystem.

Geografi

Mange lymfeknuter ligger nær regionen rundt leddene. Bevegelsene av lemmene bidra til å virke som en pumpe for å bevege den gjennom lymfen systemet. De er plassert i klynger rundt kneet, lysken, albuer, skuldre og nakke. Lymfeknutene er også funnet i den sentrale mage- og brystområdet for å bistå med lymfedrenasje rundt vitale organer.

Funksjoner

Hver lymfeknute har afferente og efferente fartøy. Afferente fartøy er fartøy som fører inn i noden. Efferente fartøy er de fartøyer som fører tilbake ut av knutepunktet på den konkave side kalt hilus. Noden i seg selv er bare om side og formen på en bønne. Den ytre overflate av knutepunktet kalles kapselen. Inne i noden er det en cortex og medulla en. Den ytre cortex har follikler som er opprettet ut av B-celler. Den indre del av cortex inneholder T-celler. Medulla omgir cortex og gir bihulene som tillater lymfen til å strømme gjennom knutepunktet. Bihulene av medulla inneholde makrofager.

Funksjon

B-celler, T-celler og makrofager i lymfeknutene er alle typer spesialiserte hvite blodceller som er utviklet for å bekjempe infeksjoner. Disse cellene er i høy konsentrasjon i lymfeknutene å rense patogener fra lymfe som ble oppsamlet fra vevet før fluidet lymfen føres tilbake til sirkulasjonssystemet. På denne måte lymfeknuter er en viktig del av immunsystemet.

Betraktninger

Lymfeknutene kan bli hovne av flere grunner. Når en infeksjon invaderer kroppen, kan flere hvite blodceller flom i lymfeknutene å bekjempe antigenet. Hvis det er inflammasjon i området av lymfeknute, kan de betente celler inn i noden, og få den til å svelle. Ondartede kreftceller kan infiltrere node, forårsaker den til å ekspandere. Lymfom og leukemi også kan føre til svellede noder, forårsaket av formering av kreft lymfocytter.

Advarsel

Å ha hovne lymfeknuter av seg selv er ikke nødvendigvis en grunn til bekymring. Leger anbefaler søker medisinsk råd og testing dersom hevelsen ligger i nedre del av halsen nær kragebeinet. Hvis huden over nodene er rød og betent, kan det være et tegn på en infeksjon som krever behandling. Noder som blir hardt, vokser raskt eller synes fast til huden krever oppmerksomhet. Hvis vekttap, nattesvette, langvarig feber eller tretthet er forekommende og lymfeknutene er hovne i over to uker en alvorlig infeksjon eller tilstand kan eksistere.

Forebygging / løsning

Manuell lymfedrenasje er en type massasje. Det stimulerer flyten av lymfe i det lymfatiske kapillærer og myker fibrotiske vev. Det bør ikke utføres på alle med cellulitt, feber eller kreft uten legens godkjennelse. Det er en veldig lett massasje som kan bidra til å tappe lymfeknuter, forbedre lymfesystemet funksjon og redusere hevelse i lymfeknuter. Den ble utviklet i Paris på 1930-tallet av Dr. Emil Vodder.