Digidexo.com

Hvordan virker røyking forårsake leukemi?

Hva er leukemi?

Leukemi er en type kreft som oppstår i blodet. Blod celler form og moden i benmargen (bløtvevet i midten av bein) og til slutt slippes ut i blodstrømmen. Hvite blodceller, røde blodceller og blodplater alle produsert i benmargen. De hvite blodcellenes funksjon er å jobbe med immunforsvaret til å bekjempe infeksjoner. Den røde blodceller stor roll er å transportere oksygen til organer i kroppen. Til slutt blir blodplatene er utformet for å bidra til å danne blodpropper for å stoppe blødning i tilfelle av skade. I leukemi, begynner benmarg til å produsere uregelmessige hvite blodceller. Ettersom disse hvite blodceller frigjøres til blodet, de til slutt begynne å presse ut normal funksjon hvite blodceller. Disse hvite blodceller begynner også å fortrenge de røde blodceller og blodplater, noe som reduserer effektiviteten og funksjon av blod.

Røyking og Leukemi

Røyking er kjent for å forårsake sykdommer i nesten hver eneste organ i menneskekroppen. Koblingen av røyking til leukemi har vokst seg sterkere etter hvert som flere studier er utført ang denne foreningen. Røyking øker risikoen for å få leukemi med 30 prosent. Røyking er antatt å være den viktigste årsaken i 14 prosent av alle amerikanske voksne leukemitilfeller, som beløper seg til om lag 3600 tilfeller per år.

Hvordan Røyking forårsaker leukemi

Den mest sannsynlige kjemiske i sigarettrøyk å forårsake leukemi er benzen. Benzen er et kjent kreftfremkallende. En kreftfremkallende er noen kreftfremkallende middel. Eksponering for benzen er en ledende årsak til utvikling av leukemi, men ikke alltid gjennom sigarettrøyk.
Benzen er ikke den eneste kjemiske i sigarettrøyk som er et kjent karsinogen. Det er minst fem andre kjemikalier i sigarettrøyk som er forbundet med økt risiko for utvikling av leukemi, skjønt benzen er den største bidrag til utviklingen av leukemi.
Disse kreftfremkallende absorberes av lungene gjennom sigarettrøyk og gjøre veien inn i blodstrømmen. Dette er hvor de begynner å påvirke benmargen og blodcellene ved å forårsake utvikling av unormale hvite blodceller.