Digidexo.com

Hva er en tann laget av?

Hva er en tann laget av?


En tann kan synes å være en solid gjenstand, men i virkeligheten er det en kompleks struktur. Den tann består av flere ulike deler og lag, som hver utfører en unik funksjon for vedlikehold og helse av tannen. De fire deler av tannen er cementum, tannpulpa, dentin og emalje.

Cementum

Cementum er bindevevet som dekker tannen roten. Det holder egentlig tannen på plass ved å feste de periodontale ligamenter til roten av tannen. Dette gjør at tannen å holde seg stabilt, men fortsatt opprettholder en viss grad av "gi" når biting noe hardt. Den cementum fortsetter å vokse gjennom hele livet av tannen, noe som bidrar til å kompensere for en viss grad av tannslitasje. Cementum er lys gul, men er for det meste skjult under tann-line.

Dental Pulp

Den myke tannpulpa opptar massen hulrommet i senter av tannen. Massen tjener fire formål innenfor tannen. Den viktigste funksjonen er produksjon av nye dentin. For det andre gir massen næringsstoffer og fuktighet til resten av tannen. Massen er den delen av tannen som avføler trykk, temperatur og skader fra decay.The massen også danner en sekundær dentin som reparerer skadet dentin.

Dentin

Dentin utgjør det meste av tannen. Det er en hard, mineral stoff som er avhengig av massen for å holde seg frisk. Dersom massen er tatt ut av en tannlege eller på annen måte dør, blir dentinet sprø. Det er vanskeligere enn bein eller cementum, men ikke så vanskelig som det tynne laget av emalje som dekker det. Dentin fortsetter å vokse gjennom hele livet av tannen, og vil reparere til en viss grad hvis skadet. Dentin er mer gulaktig enn hvitt.

Emalje

Emaljen er den harde substansen som dekker toppen av tannen og smalner ned langs sidene. Det er ekstremt sprø, men støttes av dentin på undersiden. Det er typisk grå-hvit og gir tannen et hovedsakelig hvitt utseende. Det er nesten fullstendig sammensatt av mineraler. Tannråte er forårsaket når mineraler i emaljen er erodert av syre. Emalje vil re-mineralize i liten grad, men ikke regenerere.