Digidexo.com

Hva er jobben til blæren?

Ifølge American Urological Association, er blæren en muskuløs organ formet som en hul ballong. En del av urinveiene, er jobben til blæren til å akseptere urin fra nyrene og lagre deretter urinen før du er klar til å gå på do. Når du arbeider på riktig måte, lagrer blæren urin uten lekkasje og vann og tømmer seg helt når du bestemmer deg for å urinere.

Urinveiene

Ifølge National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse, er urinveiene kroppens måte å produsere, lagring og transport av urin, en av kroppens flytende avfall. I tillegg til blæren, urinsystemet er sammensatt av nyrene, urinlederne, to lukkemuskler og urinrøret.

Akseptere Urin

Som National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse forklarer, produserer nyrene urin ved å fjerne avfall fra blodet. Urin som produseres av nyrene deretter reiser seg til blæren gjennom to tynne rør som kalles urinlederne. Blæren lagrer urinen til du er klar til å gå på do.

Lagring av Urin

Ifølge American Association urologiske, kan blæren lagre omtrent 10 til 20 gram av urin på en gang. Blæren strekker som det fylles med urin, til slutt varsler deg om at du trenger å bruke badet. Urinlekkasje forhindres ved å sphincters, sirkulære muskler som omslutter åpningen i blæren. Når sphincters er lukket, er urin ikke kan forlate blæren.

Ugyldig Urin

Som American Urological Association forklarer, når du bestemmer deg for å urinere, dine sphincters slappe av, slik urin å strømme ut av kroppen gjennom et lite rør som kalles urinrøret. Musklene i blæren også trekke seg sammen for å presse ut urin i blæren. Etter at du er ferdig med urinering, de sphincters nære rundt blæren igjen og blæren muskler slappe av.

Hvordan problemer kan oppstå

Ifølge National Kidney og Urologiske Diseases Information Clearinghouse, kan blæren ikke alltid gjør jobben sin skikkelig som følge av aldring, skade eller sykdom. Aldersrelatert svekkelse i musklene i blæren, urinrøret og urinledere kan gjøre det vanskeligere å tømme blæren, samtidig som tap av sphincter styrke kan føre til utilsiktet lekkasje av urin. Passasjen av urin ut av blæren kan også være blokkert av en skade eller en tilstand som for eksempel et forstørret prostata.