Digidexo.com

Fysiske symptomer på Hypotyreose etter stråle

Hypotyreose er en tilstand i skjoldbruskkjertelen som er plassert på den fremre delen av halsen, rett under strupehodet området. Denne kjertelen er en av kroppens endokrine kjertler og utskiller et hormon som påvirker stoffskiftet, hjertet, fordøyelse, reproduksjon og mental stabilitet. Når skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok av dette hormonet, er tilstanden kalles hypotyreose. Stråling behandlinger gitt for andre urelaterte tilstander er kjent for å forårsake en ny hypotyreose.

Stråleterapi

Stråling behandlinger er ofte brukt for behandling av kreft og for å krympende tumorer. Strålingsterapi er også referert til som X-ray terapi, bestråling og radioterapi. Strålingsterapi forårsaker skade på den generiske materiale av kreftceller, som stopper dem fra videre vekst og deling. Den skjoldbrusk er spesielt utsatt når strålingen er gitt til halsen eller hjernen. Radioaktivt jod er også ofte brukt til å behandle en overaktiv skjoldbruskkjertel, som kalles hypertyreose.

Strålingseksponering

Eksponering for stråling kan skje i andre, ikke planlagte, måter. Når Tsjernobyl atomkraftverk ulykken skjedde i 1986, ble det radioaktive partikler slippes ut i luften over store deler av Europa. De tilfeller av skjoldbruskkjertelkreft siden har nådd minst 3000 og februar 2002 FN-rapport anslått at 8.000 til 10.000 flere personer var sannsynlighet for å utvikle skjoldbruskkjertelkreft innen 2012. Den skjoldbrusk absorberer jod naturlig og også lett absorberer radioaktivt jod, som er til stede i radioaktive partikler utgitt på denne måten.

Hypotyreose

Kreftpasienter som har hatt strålebehandling er en større risiko for å utvikle hypotyreose. De typer hypotyreose vanligvis sett etter stråling behandlinger er primære, sentrale og kompensert hypotyreose. Primær refererer til skade påført direkte til skjoldbruskkjertelen. Blodprøver avslører høy TSH (Thyroid hormon) nivåer, som ofte indikerer unormal skjoldbruskkjertelen. Sentral hypotyreose indikerer at hypofysen er skadet. Denne gland vekselvirker direkte med skjoldbruskkjertelen, stimulerende det å frembringe den riktige mengde av hormon. Kompensert hypotyreose indikerer at hypofysen jobber ekstra hardt for å holde skjoldbruskkjertelen fungerer, og er et tidlig tegn på skjoldbruskkjertelen svikt.

Symptomer

Stråling forårsaket hypotyreose kan ikke vise symptomer i mange år etter eksponering eller symptomer kan dukke opp snart etterpå. Noen av de tidligste symptomer på utvikling av hypotyroidisme er uforklarlig vektøkning, depresjon, konstipasjon og kaldt følsomhet. Huden begynner å føle seg blek eller tørt, og negler og hår kan bli tynn. Mange mennesker klager over ledd eller muskelsmerter. Økt blodstrøm under menstruasjon og generell tretthet er vanlige. Som sykdommen utvikler seg, og er ubehandlet, kan hud, hender, føtter og ansikt vise symptomer. Huden vokser tykkere og hender ansikt og føtter kan bli hovne eller puffy. Tale er vanskeligere og stemmen kan bli hes. Følsomhet for lukt eller smak er redusert og øyenbryn begynner å tynne.

Andre strålingseffekter

Strålingsterapi kan også føre til skjoldbrusk knuter til å vokse i flere år etter behandlingen. Disse knuter er smertefri og vokser sakte og gir ingen symptomer. De kan føles av en erfaren lege under thyroid undersøkelse og oppdaget under ultralyd eller biopsi til skjoldbruskkjertelen. Skjoldbruskkjertelkreft kan også oppstå etter strålebehandling. Det er ingen andre enn en klump som er langsomt voksende og smertefri symptomer. Behandling for skjoldbruskkjertelkreft omfatter kirurgi og medisinering.