Digidexo.com

Hva er farene ved soy?

Hva er farene ved soy?


Nevn ordet "soya" - en belgfrukt av østasiatiske opprinnelse - til noen, og ordene "sunn" eller "helsekost" er sannsynlig å komme til tankene. Det er mest solgt i lokale supermarkeder som kjøtt og meieri erstatning. Videre er det mest soyaproteinrike grønnsaker i verden. Men mens soya har sine fordeler, har den en rekke sykdommer, så vel.

Pytoestrogens

Fytoøstrogener er plantesammensetninger som er i stand til å opptre som kroppslige østrogener (derav forstavelsen "plante-", som betyr "plante"), og soyaplanter tilfeldigvis ha flere fytoøstrogener enn noen annen matkilde i verden. Høye østrogennivået har vært kjent for å være en ledende årsak til medisinske tilstander som brystkreft, infertilitet og lav libido.

Således ville det følge at fytoøstrogener er i stand til å ha den samme virkning når soyaprodukter er inntatt. En slik teori bekreftes av rapporter som en 2001 studie som bestemt at genistein og daidzein - de store fytoøstrogener i soya - kan simulere brysttumorvekst, selv i lave mengder.

Goitrogens

Goitrogens er stoffer som hemmer skjoldbruskkjertelen, noe som begrenser mengden av jod det kan ta. Resultatet er at skjoldbruskkjertelen din ikke får den nødvendige mengden av jod, og en slik mangel skader det. Når det skjer, kan du få vekt, blir lei lettere, mister konsentrasjonen og miste kontroll over dine stemninger.

Phytates

Phytates er lagringsformer fosfor finnes i alle korn, frø, nøtter og belgfrukter. Soya inneholder store mengder phytates. Faktisk er beløpet innen soya tenkt å være for høy til å fortynne eller bli kvitt dem helt. Phytates er farlige fordi de kan hindre mineral absorpsjon i fordøyelseskanalen.

Hemmere av Tyrpsin

Soya er rik på trypsin-inhibitorer, noe som betyr at det forsinker eller stopper den kjemiske reaksjon av denne spesielle enzym. Siden trypsin er et enzym som er nødvendig for bearbeider protein, kan en reduksjon av det utløse mange fordøyelsesproblemer. Dette inkluderer magekramper og diaré. Trypsin hemmere kan også forårsake bukspyttkjertelen lidelser.

Bruk i Asia

Noen mennesker kan argumentere at soya har blitt brukt av Asias innbyggere i århundrer, og dermed bør det gjøre dem mer utsatt for farene ved soy enn folk i noen annen region i verden. Men de fleste mennesker i Asia spiser tilsvarende to teskjeer av soya hver dag. Dette er i skarp kontrast med vesten, hvor det er allment markedsført som en helsekost, eller som et alternativ til visse matvarer. Plus, soya asiater spiser er vanligvis svært gjæret, noe som gjør det mye lettere å fordøye. Folk i Asia generelt ikke opplever de nevnte bivirkninger ved de samme satser som folk i Vesten.