Digidexo.com

Hva er redusert glutation?

Glutation eller GSH, er en antioksidant som finnes i hver celle i kroppen. Det er allment kjent for styring av frie radikaler. Flertallet av glutation i kroppen er til stede i sin reduserte form, fordi dette er den eneste måte den kan utføre sin kritiske rolle.

Reduksjon-oksidasjon

Legemet er avhengig av kjemiske reaksjoner til å bryte ned store molekyler til energi og for å bygge små molekyler tilbake opp i funksjonelle elementer. Oksidasjon refererer til en kjemisk reaksjon hvor oksygen kombineres med et atom eller molekyl. I løpet av denne prosessen, hydrogen og ett eller flere elektroner går tapt. Reduksjon er motsatt kjemisk reaksjon, hvori oksygen er tapt og hydrogen og elektroner blir oppnådd. I en balansert tilstand, oksidasjon og reduksjon går hånd i hånd --- er det alltid en reduksjonsreaksjon for å låse på en hvilken som helst av hydrogen og elektroner fra oksydasjonsreaksjonen. Den forkortede betegnelse for dette er en "redoks" reaksjon.

Antioxidant

Prosessen med oksidasjon produserer frie radikaler. Frie radikaler er atomer eller molekyler som har et uparet elektron, som gjør dem ustabile og svært reaktive. Disse atomer og molekyler "ser" for å inngå i en kjemisk reaksjon som vil stabilisere sine elektroner. Disse reaksjonene er avgjørende for kroppens helse. Imidlertid kan de samme frie radikaler også forårsake betydelig celleskade.

Redusert glutation

Glutathione beskytter cellene mot frie radikaler som produseres gjennom oksidasjon. Den kan kun gjøre dette ved å forbli i sin naturlig redusert tilstand slik at det er lett tilgjengelig for å nøytralisere frie radikaler ved liming med dem. Som GSH obligasjoner den konverterer til sin oksidert form, kalles glutation disulfide. Deretter et enzym --- glutation reduktase --- går den tilbake til sin reduserte tilstand. Forholdet mellom redusert GSH til oksydert GSH i cellene kan anvendes til å måle cellulær toksisitet. I friske celler, bør 90 prosent av GSH være i sin reduserte form.

Kosttilskudd

Siden glutation er så viktig å opprettholde celle helse det ville virke logisk å ta kosttilskudd for å sikre en tilstrekkelig tilførsel. Men forskerne har funnet ut at glutation ikke absorberes godt gjennom fordøyelsessystemet. GSH produseres naturlig i legemet fra cystein, glutamat og glycin. Siden cystein er byggesteinen som gjør sin deltakelse i redoksreaksjoner, er fokus for kosttilskudd om bruk cystein for å sikre at kroppen har nok mengder til å produsere GSH.

Betydning

Uten dette kraftig antioksidant, vil cellene i kroppen ikke være beskyttet mot oksidativ skade. De ville bli skadet og drept, innstilling av en betennelse respons. GSH har også flere andre roller. I leveren hjelper det til å transportere aminosyrer over cellemembraner, slik at de kan omdannes til proteiner. Det er også viktig for avgiftning av paracetamol, så hvis tilførselen av GSH blir for lav, levertoksisitet resultater.