Digidexo.com

Koronarsykdom

Koronarsykdom smitter arteriene, som består av blodårene som frakter oksygen og næringsstoffer til hjertet. Koronarsykdom ---- den vanligste typen av hjertesykdom ---- oppstår når blodårene blir innsnevret på grunn av en oppbygging av plakk. Dette fører til at blodstrømmen til hjertet å bli hindret, noe som kan føre til blodpropp i arterier og til slutt hjerteinfarkt. I Amerika, mer enn 13 millioner mennesker lider av koronarsykdom, og det er den ledende dødsårsaken.

Årsaker

Koronarsykdom (også kjent som Coronary arteriosklerose og koronar aterosklerose) er forårsaket av år med skader på de indre veggene i blodårene. De viktigste faktorene er: røyking, forhøyede nivåer av kolesterol og fettstoffer i blodet, høyt blodtrykk (hypertensjon), forhøyet blodsukker og strålebehandling mot brystet. Skaden til arteriene kan starte så tidlig som barndom. Som kroppen prøver å helbrede arteriene, en opphoping av plakk (en kombinasjon av kolesterol, kalsium og fett) kommer på de skadede områdene. Plakk kan bryte av og fullstendig blokkere arteriene, noe som resulterer i et hjerteinfarkt.

Symptomer

Koronar arteriesykdom begrenser mengden av oksygen tilført til hjertet. Det vanligste symptomet er angina eller brystsmerter. Pasienten føler et trykk eller smerte i brystet, som også kan utvide til skuldre, armer, nakke og rygg. Fysisk anstrengelse intensiverer smerten og det er lettet med hvile. Et annet symptom er arytmi eller uregelmessige hjerteslag, noe som kan føre til hjertestans. Hjertesvikt oppstår når hjertet ikke klarer å pumpe den nødvendige mengden av blod. Dette fører til at pasienten opplever kortpustethet, tretthet og hevelse i føttene.

Medisinering

Pasienter må ta medisiner for resten av livet. Medisinering innebærer en daglig dose av en kombinasjon av medisiner som gjør blodet tynnere, kontroll kolesterol og blodtrykk, åpner opp koronararteriene og slappe av musklene rundt koronararteriene.

Prosedyrer

Det er to kirurgiske prosedyrer som brukes til å behandle koronarsykdom: angioplastikk og koronar bypass pode (CABG). Angioplastikk innebærer rengjøring av arteriene ved å stikke en tynn enhet som fjerner plakk. Når blodårene er skadet utover reparasjon de krever CABG. Det involverer bruk av arterier fra andre deler av kroppen for å omgå de skadede arterier ved omlegging blodstrømmen.

Livsstil

Behandling av koronarsykdom krever grunnleggende endringer i livsstil, matvaner og fysisk aktivitet. Det krever at pasienten til å gjøre en livslang forpliktelse til å senke kolesterol, trene riktig og regelmessig, å miste overflødig vekt og redusere stress. Røykere bør umiddelbart slutte å røyke.