Digidexo.com

Prognosen for koronar hjertesykdom

Koronar hjertesykdom, også kalt koronarsykdom, er når fartøyene leverer blod og oksygen til hjertet blir trange eller innsnevret. Det resulterer vanligvis fra aterosklerose, en tilstand forårsaket av plakk (et fettstoff) som bygger seg opp på veggene i blodårene dine og gjør dem smalere. Selv om koronar hjertesykdom er den ledende dødsårsaken for både menn og kvinner, det finnes behandlinger og kjente risikofaktorer for å unngå som kan hjelpe deg å kontrollere sykdommen, noe som gjør prognosen svært god og målet om å leve et langt, naturlig liv oppnåelige.

Symptomer

Symptomer på koronar hjertesykdom brystsmerter, også kalt angina; kortpustethet; og til slutt hjerteinfarkt. Du vanligvis vil føle smerter i brystet eller trykk, under fysisk aktivitet, når hjertet må slå hardere og raskere. Fordi arteriene er smal, har ditt hjerte til å jobbe ekstra hardt for å holde blod og oksygen i bevegelse, forårsaker følelsen av trykk og smerte. Du kan også føle kortpustethet ved fysisk aktivitet, som hjertet ikke får nok oksygen. Et hjerteinfarkt oppstår når en arterie blir fullstendig blokkert og krever øyeblikkelig legehjelp.

Diagnose

Det er flere tester som er tilgjengelige for å bestemme tilstedeværelsen av koronar hjertesykdom. Tidlig diagnose er din beste forsvaret og gir en positiv prognose.
Et elektrokardiogram (EKG) overvåker de elektriske signalene som de reiser gjennom hjertet. Dette kan indikere om det er unormal blodstrøm inn i ditt hjerte.
En ekkokardiogram gir et bilde av ditt hjerte ved hjelp av lydbølger. Legen din kan se om det er skade på hjertet vev fra et hjerteinfarkt, eller hvis det er deler av ditt hjerte som ikke får nok oksygen.
En stresstest er en EKG utført mens du er under fysisk trening. Dette bidrar til å bestemme blodstrømmen i løpet av aktivitet. En kjemisk versjon er tilgjengelig for folk som ikke kan håndtere de fysiske kravene til en normal stresstest.
I en koronar kateterisering, injiserer din lege et fargestoff inn i blodårene dine via et kateter. Fargestoffet kan definere smale flekker og blokkeringer i blodårene dine.
En datastyrt tomografi, eller CT, produserer scan et bilde av ditt hjerte, slik at legen din for å visualisere hvor blodårene trange.
En magnetisk resonans angiografi (MRA) bruker MR-teknologi for å finne ut hvor blodårene dine begrense eller har blokkeringer.

Risikofaktorer

Du kan administrere koronar hjertesykdom hvis det oppdages tidlig, og du redusere eller eliminere felles risikofaktorer. Du kan ikke endre noen risikofaktorer som alder, kjønn og arvelighet. Du kan imidlertid endre andre risikofaktorer, som for eksempel tobakksbruk, overdrevent alkoholinntak, inaktivitet og fedme. Du kan administrere risikofaktorer for høyt blodtrykk og høyt kolesterol gjennom kosthold og mosjon. Hvis du har andre medisinske tilstander, som diabetes, er du på en økt risiko og må ta ekstra tiltak for å kontrollere tilstanden din, så vel som de andre koronar hjertesykdom risikofaktorer.

Behandling

Livsstilsendringer er en av de viktigste trinnene du kan ta for å kontrollere koronar hjertesykdom. Hvis du har høyt blodtrykk eller høyt kolesterol, kan du dra nytte av medisiner for å kontrollere disse forholdene. Aspirin terapi, som bidrar til å fortynne blodet og forhindre hindringer i blodårene dine, kan også hjelpe. Hvis du ikke fange sykdommen tidlig nok, kan det hende du trenger en prosedyre som angioplastikk, der en ballong settes inn i den smale delen, derfor utvide den; eller bypass-kirurgi, hvor leger endre strømmen av blod til å omgå blokkeringer.
Prognosen for de som lever med koronar hjertesykdom varierer. Siden den viktigste faktoren for å avgjøre din prognose er endringer i livsstil, er du den som har ansvar for om det er positivt eller ikke. Selv om du har gjennomgått en angioplastikk eller bypass prosedyre, kan du være i stand til å leve ut din naturlige liv med koronar hjertesykdom hvis du gjør og holder seg til de sunne livsstilsendringer.

Livskvalitet

Noen pasienter som lever med koronar hjertesykdom rapporterer å ha en lavere livskvalitet etter diagnose på grunn av depresjon forårsaket ved å realisere sin dødelighet. Men bevæpnet med dagens medisinske teknologi og kunnskap om sykdommen, kan du leve et langt liv. Følge din medisinsk behandling og gjøre (og, enda viktigere, vedlikeholde) betydelige sunn livsstil endringer, og du vil ha en mye bedre sjanse til å slå denne morderen. Ifølge American Heart Association, har dødeligheten som følge av hjerteinfarkt vært på tilbakegang siden 2003.