Digidexo.com

Interessante fakta om Crohns sykdom

Crohns sykdom er en inflammatorisk sykdom som påvirker tarmen og andre deler av mage-tarmsystemet. Selv om det normalt angriper den nedre tynntarmen, Crohns sykdom rammer også anus, rektum, tykktarm, tynntarm, mage, spiserør og til og med munnen.

Symptomer på Crohns sykdom

De viktigste symptomene på Crohns sykdom er smerter i magen, oppkast, diaré, blodig avføring og vekttap. Noen pasienter med Crohns sykdom også lider av hudirritasjon, betennelse i øyet, og leddsmerter eller leddgikt.

Hvis du har Crohns sykdom, kan du ha aktive perioder med ganske mange symptomer og deretter perioder med remisjon, når symptomene synes ikke-eksisterende eller avta. Denne årsaken til dette skiftet er ikke kjent, men mange med Crohns sykdom kan føre produktive liv etter å ha vært på en behandlingsplan.

Statistikk om Crohns sykdom

Omtrent en halv million mennesker i USA har Crohns sykdom, i henhold til Crohns og kolitt Foundation of America. Menn og kvinner har en tendens til å bli påvirket likt av inflammatorisk tarmsykdom og påvirker en rekke aldersgrupper. Omtrent 10 prosent av de med Crohns sykdom er under 18 år.

Årsaker og den autoimmune systemet

Til tross for mange års forskning, er den nøyaktige årsak til Crohns sykdom ikke er kjent, noe som begrenser muligheten for å behandle sykdommen. I Crohns sykdom, angriper immunsystemet gastrointestinalsystemet. Arv spiller en rolle, også. Den overaktiv immunsystem ved Crohns sykdom angriper gode bakterier og forsøker å bekjempe dem, forårsaker hvite blodlegemer til å samles i et område. Dette bassenget av hvite blodceller resulterer i betennelse.

Genetikk og etnisitet

Crohns sykdom har en tendens til å kjøre i familier, så genetikk er antatt å spille en rolle i følsomhet for å utvikle slik sykdom. Etnisitet kan også spille en rolle i å være i faresonen for Crohns sykdom, som de av europeisk avstamning er fire til fem ganger mer sannsynlig enn andre til å ha inflammatorisk tarmsykdom på et tidspunkt i livet.

Behandlingsmetoder

Som i 2009, er det ingen medisiner for ettergivelse eller forebygging for tilbakefall, og det er vanskelig å vurdere hvem som er i faresonen for å utvikle Crohns sykdom. Det finnes ingen kur for Crohns sykdom, selv om det finnes metoder for å lindre noen av symptomene.

Behandlingen innebærer ofte medisiner, endringer i kosthold, kosttilskudd og noen ganger kirurgi. Medisiner som ofte brukes til å behandle symptomer på Crohns sykdom inkluderer anti-inflammatoriske medisiner eller steroider for å redusere betennelser, immundempere for å dempe immunresponsen til bakterier, antibiotika for å hindre smitte, mot diaré og væske erstatninger, som bidrar til å forhindre dehydrering.

Ifølge Crohns og kolitt Foundation of America, vil om lag 75 prosent av dem som har Crohns sykdom trenger kirurgi på et tidspunkt for å administrere komplikasjoner og redusere symptomer.