Digidexo.com

Forsinket utvikling hos spedbarn

Stadier av mental og fysisk utvikling i spedbarnsalder er påvirket av en rekke forhold, både genetiske og miljømessige. Det er allment aksepterte retningslinjer for denne utviklingen, men individualitet av karakteristiske trekk og ytre påvirkninger for hvert barn presenterer en rekke muligheter som ofte kan maskere eventuelle underliggende problemer som kan hindrer hans fremgang. Evnen til å oppdage disse problemene tidlig kan bidra til å minske eller hindre noen langsiktige utviklingshemming.

Milepæler

Ifølge Merck Manuals Online Medical Library, er det visse milepæler som er etablert gjennom studier av spedbarns utvikling som adresserer nøkkelindikatorer for normal mental og fysisk sikkerhet. Et spedbarn bør begynne å gjenkjenne kjente lyder og objekter i løpet av de første månedene og bør være å gjøre forsøk på å etablere et personlig forhold til sine omgivelser ved å berøre, smake og "snakker", selv om hennes vokabular bare består av gurgling og kurrer.

Tidlig Fysisk fostring

Ifølge National Network for Child Care, vil spedbarn normalt ha en naturlig nysgjerrighet om deres nærmiljø og vil ønske å utforske og oppleve ting ved å fysisk manipulere dem. De vil forsøke å sette ting i munnen, vil vekke på objekter innenfor deres rekkevidde, og skal begynne å uttrykke et ønske om å flytte på egenhånd når de er lagt på magen. De vil også etterligne handlinger de se og uttrykke seg ved å vinke og klappe i hendene. Dette er de første tegnene på motor-ferdigheter som bør være tydelig innenfor de første 12 månedene.

Tegn på forsinket utvikling

Mens oppnåelse av milepæler trenger å bli vist fleksibilitet, er det identifiserbare indikatorer på mulige forsinkelser i det første året utviklings. Et spedbarn skal kunne identifisere og erkjenne gjenstander og følelser ved stemmebruk, og skal forsøke å si "mamma" og "pappa" i løpet av de første seks til syv måneder. I tillegg bør et spedbarn skal holde hodet oppe, rulle fra magen til ryggen og krypende etter det første året.

Årsaker til forsinket utvikling

Genetiske lidelser, forårsaket av enten arv eller miljø, kan bli tydelig under barndom. Kromosomavvik, slik som Downs syndrom, eller skade forårsaket av giftige forgiftning fra miljømessige elementer vil forsinke normal utvikling. Utilstrekkelig ernæring, for tidlig fødsel og infeksjoner overføres fra mor kan også ha en ødeleggende effekt på et barns utvikling.

Hjelp til forsinket utvikling

Mange symptomer på mistenkt forsinket utvikling må tas opp av en medisinsk faglig for å fastslå årsaken. Imidlertid kan visse skritt tas i hjemmemiljø å både teste spedbarnets forutsetninger og bistå de evnene hun allerede besitter. Personlig interaksjon er viktig, og kan bestå av å dirigere tale og handlinger mot barnet for å skape et personlig obligasjon han kan stole på, og som også vil hjelpe ham å utvikle sitt eget språk og motoriske ferdigheter.