Digidexo.com

Hva gjør PSA-test tallene betyr?

Hva gjør PSA-test tallene betyr?


Hvert år blir nesten 218 000 amerikanske menn diagnostisert med prostatakreft --- og mer enn 32.000 dør av sykdommen. Mens disse statistikkene kan virke alarmerende, bør det også nevnes at mer enn 2 millioner mennesker i USA har blitt diagnostisert med prostatakreft på et eller annet tidspunkt i livet, og er fortsatt rundt å snakke om det i dag. En del av deres suksess kan tilskrives PSA-test, som spiller en viktig rolle i å hjelpe leger oppdage prostatakreft på et tidlig stadium.

Test

Cellene i en manns prostatakjertel --- som i likhet med alle celler i kroppen, er stadig døende og blir erstattet --- produsere en substans som kalles prostataspesifikt antigen, eller PSA. Selv om det meste av det slippes gjennom sæd, kan en liten mengde av PSA bli funnet i blodet. Når cellene bli kreft, fortsetter de å formere seg, men mislykkes i å dø, som er grunnen til kreft sprer seg. I tilfelle av prostatakjertelen, kreftceller også fortsette å produsere PSA, som fører til et høyere nivå i blodet. Så hvis en PSA-test avslører en høyere enn gjennomsnittlig nivå av PSA i en manns blod, det er en sjanse for at han kan ha utviklet prostatakreft.

Hva tallene betyr

En PSA-nivå som er ansett som "normal" kan variere avhengig av noen få faktorer. Fordi PSA nivåer har en tendens til å stige etter hvert som menn blir eldre, kan anses som et tall som er ansett forhøyet for en 45-åring normalt for en 70-åring. Dessuten kan rase spille en rolle i å avgjøre om et testresultat bør vurderes alarmerende. Siden en stor andel av afrikansk-amerikanske og asiatiske menn utvikler prostatakreft, leger generelt sette nivået av bekymring for menn i denne gruppen litt lavere enn de gjør for europeisk-amerikanske menn. De generelle retningslinjene for normale nivåer er som følger: 40-49 år: 0-2,5 PSA; 50-59 år: 02.06 til 03.05 PSA; 60-69 år: 03.06 til 04.05 PSA; og 70-79 år: 04.06 til 06.05 PSA.

Feilmargin

Et høyt PSA-nivå betyr ikke nødvendigvis at prostata kreft er tilstede. Enkelte medisiner, urte kosttilskudd, steroider og selv aspirin kan føre til en høyere PSA teller. Menn med forstørret, betente eller infiserte prostata kjertler ofte har over normale nivåer. Selv enkelte aktiviteter, for eksempel sykling eller gjennomgår en prostata eksamen, kan føre til at prostata å frigjøre mer PSA i blodet. Det er derfor leger bruker PSA-test bare som en indikator for å avgjøre om ytterligere tester skal utføres.

Ptil Controversy

Mens de i den medisinske profesjon enige resultatene av en PSA-test bør ikke anses som det siste ordet om hvorvidt en mann har prostatakreft, er det noen som stiller spørsmål om testen bør brukes i det hele tatt. Fordi prostatakreft er vanligvis langsom voksende, er det mulig for en mann å leve hele sitt liv uten å vite at han hadde det. Men siden advent av PSA-test, dens motstandere hevder, mange av disse mennene er nå under potensielt smertefulle testprosedyrer, og i noen tilfeller unødvendig behandling. Plus, akkurat som det finnes faktorer som kan blåses en manns PSA nivå, er det også noen som kunne senke den --- selv om kreft er tilstede. Som et resultat, en mann som har prostatakreft --- og som selv viser symptomer på å ha det --- kanskje ikke behandles fordi hans PSA-test indikerer noe annet.

The Bottom Line

Mens PSA-test kan være nyttig i å fange prostatakreft tidlig, på ingen måte bør resultatene forveksles med en diagnose av kreft. Hvis du finner din PSA nivået er høyere enn normalt, snakk med legen din om hva neste skritt bør være. I tillegg til alder og rase, vil han sannsynligvis også vurdere alvorlighetsgraden av symptomene dine og din familie historie av prostatakreft før avgjøre om mer intensiv testing er nødvendig. I mange tilfeller vil legen din rett og slett planlegge en annen PSA-test et par måneder på veien til å finne ut om ditt nivå har fortsatt å stige.